Maandag 24 september 2018

1Staatsolie maakt gebruik van (ervarings)deskundigen convergentie Chatham HouseVan 15 tot en met 20 oktober 2017 wordt in Paramaribo de jaarvergadering van de New Petroleum Producers Discussion Group gehouden (een project van het in London gevestigde Chatham House). Staatsolie Maatschappij Suriname NV is gastheer van dit evenement. Doel van dit samenwerkingsproject is het vergroten van de capaciteit van opkomende olie- en gasproducenten om contextgerichte regels en instellingen te scheppen voor goed bestuur van hun aardolie-sectoren en om geloofwaardig met internationale partners te kunnen werken. Valérie Marcel, Chatham House-vertegenwoordiger, gaf aan dat de deelnemers aan deze conferentie, niet aanwezig zijn om voor hun eigen organisatie te pitchen. Het gaat sec om het delen van ervaringen, en moeilijkheden met beleid, en komen tot oplossingen.

Dit project heeft als uitgangspunt dat bestuurs-aanbevelingen betere acceptatie krijgen indien deze door producenten worden ontworpen. De jaarlijkse discussiegroepen creëren ruimte voor informatie-uitwisseling en een eerlijke beoordeling van bestuursproblemen onder producenten. De discussiegroepen hebben een sterk netwerk en praktijkgemeenschap gebouwd onder opkomende producenten.
De discussiegroep omvat ook technische adviesgroepen, opkomende producenten en meer gevestigde producenten, evenals niet-gouvernementele organisaties. De partners van het project bieden trainingen op de dag voorafgaand aan de discussiegroep-vergadering.

De jaarvergadering van de New Petroleum Producers Discussion Group begon met een aantal trainingssessies op zondag 15 oktober. De tweedaagse groepsdiscussie werd op maandag 16 oktober geopend door Dave Abeleven, directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Gedurende deze twee dagen waren er discussies over zaken waarmee opkomende olielanden te maken hebben bij de ontwikkeling van hun petroleumsector. De deelnemers aan de jaarvergadering vertegenwoordigden de overheden en instituten uit de verschillende opkomende olieproducerende landen.

Op 18 oktober wordt er een seminar gewijd aan Suriname, met als doel awareness te creëren onder belangrijke gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties voor te ontwikkelen beleid ter voorbereiding op een mogelijke olievondst. Staatsolie heeft dit seminar op de agenda laten plaatsen, zodat Suriname optimaal kan profiteren van de op dat moment aanwezige (ervarings)deskundigen. Het doel van het seminar is om de belangrijkste stakeholders, zowel de overheid als niet-gouvernementele organisaties, bewust te maken van de beleidsprioriteiten en valkuilen waarmee rekening moet worden gehouden na de ontdekking van grote olievoorraden.