Staatscorruptie: “Mannen en vrouwen van eer”

Zuid-Korea:
“Ex-president van Zuid –Korea Park Geun –hue is onlangs afgezet na een slepend corruptieschandaal, waarin zij zich met een vriendin zou hebben verrijkt. Ze zit sindsdien in voorarrest. De 66-jarige Park werd in april 2016 in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer corruptie, machtsmisbruik en het delen van staatsgeheimen. Een maand eerder was ze door de hoogste Koreaanse rechter uit haar functie ontheven, waardoor ze kon worden opgepakt en ingesloten. Als het aan de openbaar aanklager van het Openbaar Ministerie ligt, gaat Park voor dertig jaar de cel in. Daarnaast eiste de aanklager op 26 februari jl. een boete van omgerekend 89 miljoen euro.”
“ Er is een strenge straf nodig als boodschap aan het volk , zegt officier van justitie Hang Dong –hoon, “en om politici duidelijk te maken dat de geschiedenis zich niet mag herhalen….”
Als Park , Zuid-Korea’s eerste vrouwelijke president , schuldig wordt bevonden, is zij de derde politieke leider die wegens misdaden veroordeeld wordt. In 1996 kregen de voormalig presidenten Chun Doo –hwan en Roh Tae –Woo wegens corruptie , plegen van een staatsgreep in 1979 en het bloedig onderdrukken van protesten in 1980, gevangenisstraffen opgelegd . Uit NRC.nl editie 27-02-2018.
GRIEKENLAND:
..” het Griekse parlement heeft bepaald dat er onderzoek, vervolging en berechting komt naar een grote corruptiezaak rond het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. Dat zou steekpenningen hebben betaald aan artsen en ambtenaren. Twee ex-premiers en acht voormalige ministers worden ermee in verband gebracht. De Griekse justitie is al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar corruptie in de gezondheidszorg. Het parlement heeft zelf een vooronderzoek gedaan en onlangs doken de namen van tien politici op in een vertrouwelijk rapport van Griekse aanklagers van het Openbaar Ministerie. Ook ex-premier Antonis Samaras en Eurocommissaris Dimitris worden genoemd.
Uit : NOS editie 20 -02-2018.
BRAZILIE:
..”de Braziliaanse justitie heeft in maart 2017 het hooggerechtshof gevraagd tegen 83 politici een onderzoek in te stellen wegens corruptie. Daarmee is de kous niet af, want lagere rechtbanken hebben hetzelfde verzoek ontvangen over nog eens 211 andere politici. De motor achter deze aanpak is de hoogste man bij het Braziliaanse Openbaar Ministerie , Rodrigo Janos. Hij heeft recentelijk een verzoek aan het hooggerechtshof gedaan om belangrijke ministers in de regering van president Temer te onderzoeken. Ook zouden er senators van regeringspartij PMDB op de lijst van de openbaar aanklager staan. Temer werd in 2016 president nadat president Dilma Roussef wegens corruptie moest aftreden.
Ook Temer wordt geteisterd door corruptieschandalen o.a. dat hij jarenlang geld heeft aangenomen van vleesmagnaat Joesley voor financiering van zijn politieke partij PMDB.
Brazilie heeft in 2013 nieuwe wetten ingevoerd om corruptie te bestrijden. Bestuurders en ambtenaren die zich laten omkopen, en zij die steekpenningen aanbieden moeten minimaal 4 jaar de cel in.
SURINAME:
Op 25 februari 1980 ,nadat onze “revolutionairen”, ‘patriotten” zeer vaderlandslievende “nationalisten” hun staatsgreep hadden gepleegd ,hebben REVO-ideologen ter uitbanning van alle staatscorruptie en de heersende staatsgraaicultuur in het overheidsapparaat het Decreet B9 van 8 september 1980 geslagen. Een speciaal berechtingscollege (het Bijzonder Gerechtshof) voor vervolging en berechting van staatscorruptelingen en staatsgeboeften werd ingesteld.
De REVO-idealen zijn verleden tijd, “gone with the wind” en de mofinawan leven vanwege een lege Surinaamse staatskas in een zeer “precaire situatie”.
Een “precaire situatie” door het grootste deel van het kiezersvolk overtuigend, willens en wetens verkozen en liefdevol, hoopvol gedragen. De hoop des vaderlands?
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!