Vrijdag 25 mei 2018

‘Bro, fa, mi siki, kan je a.u.b. voor me coveren’, luidde de mail die ik gistermorgen kreeg van collega en columnist Satis Baldewsingh. Dus zaterdag geen sportcolumn? Maar iets dat al 10 jaren onafgebroken is verschenen op de zaterdag in Dagblad Suriname, op pagina 18, kon ik, als eindverantwoordelijke voor onder andere de sportpagina’s, niet maken. Sportcolumn moest ook vandaag, koste wat kosten mag, zeker verschijnen. Trouwens, een goede kapitein zal zijn boot nooit laten zinken. Ik ben wel niet de columnist Baldewsingh, maar het komt wel goed.

De verkiezingen zijn op komst. De bestuursverkiezing bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) wel te verstaan. Bij de grootste sportbond zijn er altijd meerdere lijsten. Hoewel het dit keer relatief stil is vergeleken met de voorgaande jaren, wordt er achter de schermen wel hard gewerkt. Eind vorig jaar hoorden we de naam van Ronnie Brunswijk die het roer wil overnemen. Maar dat gaat hem toch nooit lukken. Wanneer is Romeo Bravo voor het laatst naar het buitenland geweest? Wil hij niet, of mag hij niet. Feit is dat hij de functie van voorzitter nooit zal kunnen vervullen, dat weet hij zelf ook wel heel goed. Bij zijn eigen club lukt dat hem ook niet; strooien met geld lukt wel goed. Maar Brunswijk, die meent 9 stemmen bij zich te hebben, is wederom formateur van een lijst. Althans dat zeggen bronnen. Hij was ook formateur en ondersteuner van de lijst John Krishnadath, die nu aanzit. Als beloning mocht hij twee hoofdbestuursleden voordragen. Die waren Robby Poetisie (secretaris) en Bernhard Abia (commissaris). Deze twee hebben louter gepresteerd in de afgelopen zittingsperiode. Maar als Bravo een lijst maakt, komen deze twee loyalisten zeker voor.

Maar wie van het huidig bestuur gaan ook mee met de flow van Brunsie, die ook door een groot industrieel ondersteund wordt. Als we de geruchten mogen geloven, komt er een grote splitsing binnen het huidig bestuur. De helft gaat naar de nieuwe lijst, de andere helft blijft en formeert een nieuwe lijst. Een nieuwe lijst met alleen mensen die op mij lijken? Zal dat werken in deze tijd? De vraag is aan welke kant John zal staan. Dat hij terugkomt op een lijst, lijkt heel zeker te zijn. In elk geval is bij beide lijsten een bestuurder, die leiding geeft aan het spel met bal nummer 4, heel populair. Maar zijn boek is bordeaux. Of dan een directeursfunctie voor hem. Komende weken brengen we meer onthulling omtrent de election time bij de SVB.

Een van de verdiensten die John op zijn naam kan schrijven als voorzitter van de SVB is de introductie van licenctievoetbal. De Topklasse staat er al, de Hoofdklasse moet misschien nog volgen. Maar ook de lidbonden. En dat gaat een groot probleem zijn. In Suriname zijn de lidbonden een soort domein geworden van bepaalde bestuurders. Een grote verandering als het invoeren van licentievoetbal zal veel tegenwerking van deze gasten krijgen. Gaan de lidbondenploegen, die meestal bestaan uit korte termijn hobbyisten, kunnen voldoen aan de licentievoorwaarden. Ik heb persoonlijk van een aantal lidbondenploegen vernomen dat ze ophouden te bestaan wanneer ze over moeten stappen naar licentievoetbal. Op dit moment houdt de licentiemanager van de SVB infosessies bij de lidbonden.

Andere projecten van John lopen veel vertragingen op. Zo kan de gym naast het Dr. Ir. F. Essedstadion nog steeds niet geopend worden. De sportwinkel staat er al een tijdje, maar nog leeg en dicht. Het project Owru Cul, gefinancierd door de Fifa, zou vorig jaar geopend moeten zijn. Er werd drie keer een streefdatum voor de opening genoemd, maar niet gehaald. Hopelijk lukt het dit jaar nog. Het hoe en het waarom van al deze vertragingen weet niemand te vertellen.

Ook de bouw van het nieuw nationaal voetbalstadion loopt ver achter. Dit is een van de projecten van John die niet van de grond kan komen. Zo ook het automatiseringssysteem van de SVB-administratie, alsook de invoering van een spelerspas (pvc). Voor deze zaken was er al geld via de Fifa gereserveerd. Dan praten we niet over de website of facebookpage. Tja, een website beheren is heden ten dage een fluitje van een cent. Maar in de Cul is het nog rocket science.

Maar het meest belachelijke bij de SVB is het pr-gedeelte, althans de promotie van wedstrijden. De nationale U-15 selectie speelde onlangs interlandwedstijden tegen Frans-Guyana, en nooit is er een melding hiervan gemaakt door de moederbond. Het was geen wedstrijd tussen Frans-Guyana en FC Knudde. Het was onze nationale selectie. Van de jeugdwedstrijden krijg je noch programma noch uitslagen meer.
Bij afwezigheid van de vaste columnist Satis, aan wie beterschap en een snel herstel wordt toegewenst, bedank ik, mede namens hem, de lezers.

Jaswant Gajadien