Maandag 18 februari 2019
De huidige staat van de voetbalvelden op het Sosis sportcomplex (foto: Regilio Derby)

De huidige staat van de voetbalvelden op het Sosis sportcomplex (foto: Regilio Derby)

Radj Ramdas, onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten (foto: gov.sr)

Radj Ramdas, onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten (foto: gov.sr)

Het Willibrod Axwijk Sportcentrum verkeert momenteel in vervallen staat. Dit terrein, meer bekend als Sosis, ligt momenteel onder hoog wied. Op veel plaatsen is het gras zelfs een meter hoog. Op het modderig veld van de veteranen na, zijn de overige velden onbespeelbaar. Onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten (SAR) van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Radj Ramdas, onder wie het beheer van het Sosis-sportcomplex valt, verwijst Dagblad Suriname naar de directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, als we hem vragen waaraan het ligt dat het sportcomplex niet onderhouden wordt. Ondanks herhaaldelijke pogingen de directeur te bereiken op zowel op kantoor als op zijn mobiele telefoon, werd er niet opgenomen.

Beheer
Volgens bronnen is het niet geheel duidelijk onder wie het beheer van overheidssportaccommodaties nu valt. Het was voormalig minister Joan Dogojo, die het beheer van alle sportterreinen van de overheid van SAR had overgebracht naar de Stichting Beheer en Exploitatie Overheidssportaccommodaties (Stichting Beos). Ook de huurpenningen die naar SAR moesten gaan, werden overgeheveld naar Beos. Bij het aantreden van de huidige minister, Lalinie Gopal, protesteerde ze tegen het feit dat Beos de huurpenningen beheerde. Ook twee zitmaaiers die bij Beos waren, bleken weg te zijn. Of het Sosis Sportcomplex ook gebukt gaat onder dit dispuut, is niet duidelijk. Bij het aantreden van Gopal zijn er ook inbraken geweest bij het filiaal van Sportzaken op het Sosis-complex, waarbij er brushcutters buit zijn gemaakt.

Sportpark, kantoor en zalencomplex
Terwijl het totaal mis gaat met het onderhoud en beheer van het Will Axwijk Sportcentrum, hebben opeenvolgende ministers grootse plannen gepresenteerd voor dit complex. In 2012 werd er met de bouw begonnen van een eigen huis voor het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Dit gebouw, waarvan het geraamte al staat op het terrein, zou binnen een jaar opgeleverd worden. Tot heden, na 6 jaar, is door wanbetaling door de overheid jegens de aannemer, het gebouw niet afgemaakt. In 2014 werd het startsein gegeven voor de bouw van een sporthal, maar 4 jaar later is er niets meer gebeurd dan een startschot. Daarna zou er in 2015 een aanvang gemaakt worden met de bouw van een zalencomplex, waarbij er 5 eenvoudige sportzalen daar zouden komen te staan. Hiervan ook niets terecht. Uitgerekend gisteren, toen Dagblad Suriname foto’s van het deplorabele Sosis-complex onder haar neus werd gedrukt, kwam er een persbericht van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken naar buiten, waarin het volgende medegedeeld werd. “Het ministerie is van plan om van het Willibrod Axwijk Sportcentrum, ook wel bekend als het Sosis Sportcomplex, een sportpark te maken. Dit zal in samenspraak met de verschillende bonden gebeuren. Het SOC zal dit ondersteunen.” Hoe serieus deze droom genomen moet worden, moet nog blijken in de komende periode.

Sosis
De Stichting tot Ontwikkeling van de Sport in Suriname (Sosis) werd opgericht in 1963. Een van de initiatiefnemers was de bekende sportjournalist wijlen Will Axwijk. Dit sportcomplex ontpopte zich tot het mini- en aspirantenvoetbalcentrum van Suriname. Hier konden kinderen hun eerste balletjes trappen in georganiseerd verband. Dit initiatief was de basis vrijwel alle topvoetballers van weleer. Vanaf de jaren ’90 ging het bergafwaarts met de jeugdcompetitie, totdat het doodbloedde. Hierna werden de velden gebruikt als trainingsaccommodatie van diverse topsectievoetbalverenigingen. Ook werd de slagbalcompetitie daar afgewerkt. De Veteranen 8 voetbalbond werkt haar competitie ook daar af.