Maandag 20 mei 2019

Soerin Malhoe krijgt (2)Op dinsdag 2 mei heeft Soerin Malhoe een Koninklijke onderscheiding gekregen en wel als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen die bij deze onderscheiding horen, zijn overhandigd door de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman. De onderscheiding heeft plaatsgevonden op voordracht van de Stichting Sathya Dharma uit Rotterdam-Hoogvliet. Soerin Malhoe heeft de onderscheiding ontvangen voor het vrijwilligerswerk, dat hij al ruim 30 jaar verricht voor de gemeenschap. Zijn inzet overtreft ‘s lands grenzen, want zowel in Nederland als in Suriname zet Soerin Malhoe zich in voor mens en maatschappij.

Soerin Malhoe heeft een lange staat van dienst. Naast het feit dat hij ondernemer is, zet hij zich vanaf zijn jeugd als vrijwilliger in op het gebied van sport en ondersteuning van sociaal zwakkeren. Hij heeft 32 jaar geleden het initiatief genomen voor oprichting van de Vriendengroep Himmat. De vriendengroep voor veteranenvoetbal is uitgegroeid tot een organisatie die in Suriname vooral bekend is van het ‘Goede Doelen Project’. Al 10 jaar lang worden containers met hulpgoederen door deze vriendengroep rechtstreeks van donateurs en sponsoren in Nederland bezorgd bij instellingen en gedistribueerd onder hulpbehoevenden. Het betreft o.a. rolstoelen, loopkrukken, medische hulpmiddelen, sportmaterialen, speelgoed voor kindertehuizen en educatief materiaal voor scholen. Kleur, afkomst, religie, klasse of politieke gezindheid van de mensen maakt hierbij niets uit. Soerin Malhoe zet als vrijwilliger zijn netwerk en faciliteiten in om sport te verbinden aan sociale activiteiten. De Stichting OHM is in Suriname een belangrijke ketenpartner voor het Goede Doelen Project.

In Nederland is Soerin Malhoe 25 jaar lang trainer geweest van de A-junioren van voetbalclub HWD. Hij heeft tevens als hoofdtrainer SC Torarica naar meerdere kampioenschappen geleid. Hij was de oprichter van vrouwengroep Nari en verzorgde voor deze groep conditietrainingen. Als een excellent beoefenaar van de Teakwondo sport heeft hij jaren lessen verzorgd aan de jeugd in Rotterdam. In Suriname heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als trainer van de Hoofdklasse-ploeg Jai Hind en voetbalvereniging Paigam. Mensen letterlijk in beweging krijgen en daarmee vaak uit hun isolement halen is een belangrijke drijfveer voor Soerin Malhoe.
Soerin Malhoe is ‘streetwise’ en ‘bookwise’ en beschikt over een unieke bron van kennis, vaardigheden en competenties waardoor hij niet alleen een ‘verbinder pur sang is’, maar ook in staat is een groep van totaal verschillende mensen te binden aan één gemeenschappelijk doel of concrete activiteit. “Practice what you preach” karakteriseert deze persoon.

Zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied zijn niet onopgemerkt gebleven. De sportvereniging HWD heeft hem in 2008 de status van erelid toegekend. Voor zijn vrijwilligerswerk op sportgebied heeft hij van de gemeente Rotterdam in 2010 de Erasmusspeld ontvangen. In 2016 heeft de organisatie van het Milan Summer Festival, Soerin Malhoe onderscheiden voor het sociale werk dat hij verricht voor de gemeenschap in Nederland en Suriname. De Koninklijke onderscheiding is de kroon op de jarenlange vrijwillige inzet voor de medemens in Suriname en Nederland.