SMS-contractors zijn wachten beu

De arbeiders van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) hebben besloten naar de rechter te stappen. Er wordt volgens de woordvoerder van de groep onder Stefanus Ligorie geen aanstalten gemaakt om de arbeiders uit te betalen. Ligorie heeft het gevoel alsof hij van het kastje naar de muur gestuurd wordt en hij gaat de zaak overdragen aan de rechter. “We zijn in gesprek met een jurist. Momenteel zijn we bezig alle bewijsstukken in orde te maken.” Vandaag zullen de contractors hun klacht deponeren bij de rechter.
Routes niet onderhouden doordat benzineleverancier geen olie meer wil tanken
De woordvoerder heeft ook een gesprek gevoerd met de boothouders. De situatie is van dien aard dat de benzineleverancier van de boothouders op Atjoni gisteren geweigerd heeft benzine voor hen te tanken. Twee boothouders hebben dat aangegeven. Als gevolg worden minstens drie routes niet meer onderhouden, omdat de boothouders krap bij kas zijn. De schulden van de boothouders zijn zo hoog opgelopen, dat de leverancier bang is om olie te leveren aan de boothouders. “Het heel programma wordt nu gefrustreerd. In feite blijven de boothouders conform het contract nu in gebreke doordat zij de routes niet kunnen onderhouden”, zegt Ligorie. “Maar dit is buiten de schuld van de boothouders, omdat zij niet in gebreke willen blijven. Het is SMS die in gebreke is gebleven en contractbreuk heeft gepleegd door de mensen bijkans een jaar niet uit te betalen.” Ook de olieleverancier zal vandaag ondersteuning geven door aanwezig te zijn bij de indiening van de zaak.
Men gebruikt drogreden om arbeiders niet uit te betalen
Als reden voor het niet uitbetalen van de boothouders, die Ligorie als een ‘drogreden typeert, wordt gegeven dat de boten niet hebben gevaren. Echter kan men dat niet als reden geven want men komt niet met bewijzen. Ligorie zegt ‘de mensen uit te dagen met de bewijzen te komen’, omdat hij wel over bewijsstukken beschikt, zoals controlelijsten over alle maanden waarin de boten hebben gevaren. “Alle controlelijsten zijn in orde en er zijn kaarten verkocht. Men kan alles nagaan. Aan de andere kant heeft men de controleurs uitbetaald die controle moeten uitvoeren, maar de boothouders niet. De controleurs, de kaartverkopers, een ieder wordt correct uitbetaald, behalve de boothouders.” Volgens Ligorie heeft hij een telefoontje ontvangen van het hoofd van de afdeling die heeft aangegeven namens de directeur in conclaaf te zullen treden met de minister. Zij zou gevraagd hebben naar een week om te komen tot een oplossing. “Zij heeft zelf onderkend dat er dienst is geleverd.” Ligorie zegt zelf niet te weten als hij dit probleem zal bespreken met de minister. Hij heeft dit in het verleden al gedaan en het ministerie heeft correct een x bedrag overgemaakt, hoewel het niet het gehele bedrag betrof. Er was een voorstel gedaan om de arbeiders alvast over 4 maanden te betalen. SMS beschikte dus over de middelen en moest tot uitbetaling overgaan. “Ik krijg het gevoel dat men een kat-en-muis-spel met mij aan het spelen is. Ga ik naar het ministerie, hoor ik dat alles in orde is, stap ik naar de rvc dan hoor ik een ander verhaaltje en hetzelfde krijg ik bij de directie van SMS. Ik ga mij niet meer daarvoor lenen en heb samen met de arbeiders besloten naar de groene tafel te stappen. We zijn ready om de strijd aan te gaan”, aldus woordvoerder Ligorie.

error: Kopiëren mag niet!