Vrijdag 17 mei 2019

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in de optiek van Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), gefaald in het versterken van de Surinaamse munteenheid. “Eén van de hoofdtaken van CBvS is het versterken van de SRD, maar we zien steeds dat de SRD aan het uithollen is. Men heeft nog steeds geen vertrouwen in de SRD”, accentueert Binda in gesprek met Dagblad Suriname. Vanwege de vele ongemakken die de SRD met zich meebrengt, pleitte Binda voor dollarisatie van de Surinaamse economie. De regering heeft echter totaal geen belangstelling hiervoor getoond en zou juist daarom er alles aan moeten doen om het vertrouwen in de SRD te waarborgen.

Dat wantrouwen komt voornamelijk tot uiting in het hanteren van vreemde valuta bij allerlei producten en diensten. De klanten betalen überhaupt de tegenwaarde van de USD of Euro in SRD. “Wanneer ondernemers dat niet doen, worden ze verrast moet nieuwe bedragen als gevolg van een stijging of daling van de valutawisselkoersen. Zo kom je dan niet uit met je budget.” Opmerkelijk is wel dat het verkrijgen van vreemde valuta in Suriname een groot probleem is, voert Binda aan. Zo is het niet meer vanzelfsprekend dat een persoon even langs kan lopen om vreemde valuta op te kopen. “Steeds hoor je van de kassamedewerker dat ze geen USD hebben. De cambio’s kopen zelf wel vreemde valuta, maar verkopen het niet, terwijl er een grote vraag is naar USD.”

Ook zakendoen met de bankinstellingen wordt steeds meer als een hoofdpijn gezien, doordat er thans voor elke transactiekosten in rekening worden gebracht. “In plaats van dat banken een rode loper uitrollen voor de klanten, zijn ze bewust of onbewust bezig om mensen af te schrikken met hun kostenverhogende maatregelen.” Er ontstaat hierdoor een circuit dat op een gegeven moment een eigen leven zal leiden: de zwarte markt. Het zal Binda niet verbazen als er ook een tekort zal zijn aan de SRD, aangezien steeds meer aankopen contant geschieden om de banken en hun abrupte klantonvriendelijke maatregelen zoveel mogelijk te vermijden. De CBvS heeft dus een zware job te vervullen om het vertrouwen in de SRD terug te brengen.

KSR