Sham Binda: “Bankcliënten worden gedwongen geld thuis te houden”

De DSB-bank heeft vanaf 19 mei besloten om een zogenaamde ‘handeling fee’ van 3% te hanteren voor Euro-stortingen vanaf een bedrag van Euro 500. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), vindt dat het bankwezen zich met dit soort maatregelen steeds verder distantieert van hun cliënten. “De taak van de bank is juist om zoveel mogelijk mensen aan te trekken, maar hiermee dwingt zij de cliënt om zijn geld thuis te houden”, zegt Binda in een reactie aan Dagblad Suriname. De ondernemer voert aan dat veel mensen, waaronder ook ondernemers, nu ervoor kiezen om contant zaken te doen, wat ook nog andere gevaren met zich meebrengt. De ondernemer voert aan dat de verschillende maatregelen die de lokale banken al dan niet in opdracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben ingevoerd, alleen maar ervoor hebben gezorgd dat bankzaken doen nu niet meer interessant is. “Vanwege de hoge rentes is het sluiten van leningen geen prettige zaak, terwijl er ook te veel regels op dit moment zijn bij geldovermakingen. De banken kunnen geen buitenlandse transacties doen vanwege de monetaire situatie waarin het land verkeert. Bijna niemand spaart SRD’s meer bij de banken, omdat ons geld onderhevig is aan inflatie. De bank is niet meer interessant voor de meerderheid dan alleen maar maandelijks de vaste lasten, zoals nutsvoorzieningen, te betalen”, aldus de Akmos-topman.
Doorwerking in prijsvorming
Binda benadrukt dat deze verhoogde kosten voor de zakenlieden of ondernemers nu ervoor zal zorgen dat prijzen voor goederen verder zullen worden opgeschroefd. Vooral in de onroerend goed branche, waar er voornamelijk met Euro’s wordt gewerkt, verwacht hij een behoorlijke prijsstijging, aangezien naast de overdrachtskosten van 12% nu ook 3% bij de storting zal moeten worden ingeleverd. “Het gaat om legale Euro’s die teruggestort moeten worden bij de bank. Dit alles gaat doorwerken in de prijsvorming, dus men gaat het bedrijfsleven weer onterecht criminaliseren. Het bankwezen moet net als het bedrijfsleven rekening mee houden dat de salarissen van de samenleving in de afgelopen periode niet vooruit zijn gegaan”, zegt de ondernemer.
Nogmaals: Dollarisering economie
Binda pleit al enige tijd voor dollarisering van de economie, omdat er geen vertrouwen is in de SRD. Dit komt volgens hem, omdat de Centrale Bank van Suriname gefaald heeft door niet conform de bankwet ervoor te zorgen dat de waarde van de Surinaamse munteenheid is beschermd. “Men heeft geen vertrouwen meer in de Surinaamse dollar, dus een ieder die SRD heeft wisselt het om in vreemde valuta en zet het aan een kant. Deze situatie gaat eigenlijk onopgelost blijven zolang je een slecht bestuur hebt van het land. Dollariseer de hele economie, dan zijn wij in één keer van alles af. De inflatiespiraal die wij hebben, zijn wij dan kwijt. CBvS heeft dan een veel mindere rol, omdat je de SRD niet meer hebt. Daarnaast kan je ook nieuwe markten openen voor mensen die offshore banking willen doen. De rentes zullen ook automatisch gaan naar internationale standaarden”, aldus de ondernemer.
Solvabiliteitsprobleem banken hiermee niet opgelost
De Akmos-voorzitter benadrukt dat hij als ondernemer aan de ene kant begrijpt dat een bank vanwege de toegenomen kosten meer geld zou willen verdienen, maar tegelijkertijd ook vindt dat deze extra-inkomsten op de verkeerde plaats worden gezocht. “Dit gaat het solvabiliteitsprobleem van de banken niet oplossen. De banken moeten daarom strategieën ontwikkelen.”, aldus Binda.
FR

error: Kopiëren mag niet!