SER gaat mee met minimumuurloon van SRD 8,40

Dayanand Dwarka
Dayanand Dwarka
Dwarka: ‘Veel mensen worden gedupeerd’

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft advies uitgebracht om een nieuw in te voeren minimumuurloon te hanteren van SRD 8,40. Dagblad Suriname verneemt dat het om een minderheidsstandpunt gaat, aangezien het bedrijfsleven zich niet terug kon vinden in dit bedrag. C-47-bestuurslid Dayanand Dwarka uit zijn bezorgdheid tegenover Dagblad Suriname over de manier waarop de belangen van de ‘kleine arbeiders’ worden behartigd. Arbeiders in de laagste inkomensgroepen komen sinds de devaluatie van de Surinaamse dollar eind november 2015 en andere negatieve economische ontwikkelingen niet meer uit met hun loon. Dwarka merkt op dat toen de tarieven eind 2014 voor de komende drie jaren werden vastgesteld, de enorme devaluatie en andere negatieve effecten niet waren meegerekend. Hierdoor is het minimumloon dus niet gebaseerd op de realiteit van het heden. Het laatste tarief uit 2017 werd gesteld op SRD 6,14. Per 1 januari 2018 moesten conform de Wet Minimum Uurloon nieuwe tarieven worden ingevoerd en vervolgens weer per 1 januari 2019. De vakbondsleider vraagt zich af wanneer het tarief van 2018 zal worden ingevoerd, wanneer nu het traject voor 2019 moet worden opgestart. Bovendien is in dit geval geen sprake van betaling met terugwerkende kracht (twk). “Omdat het zolang uitblijft, worden een heleboel mensen gedupeerd. In bepaalde bedrijven en sectoren worden nog heel lage lonen betaald”, stelt Dwarka.
SRD 8,40 al lang achterhaald
Dwarka merkt op dat minister Soewarto Moestadja van Arbeid de toezegging had gedaan om per 1 juli 2018 al zover te zijn om het nieuwe minimumuurloon te tillen van SRD 6,14 naar SRD 8,40. Dit bedrag was toen ook al opgenomen in een concept-staatsbesluit, dat voor advies opgestuurd was naar de Staatsraad. “De Staatsraad, leden van De Nationale Assemblee, politici en het bedrijfsleven hebben zich toen verzet tegen het bedrag van SRD 8,40. Als wij kijken naar de enorme devaluatie, vind ik dat die SRD 8,40 al lang is achterhaald”, stelt het C-47-bestuurslid. De vakbondsman merkt op dat in 2017 de Commissie Wet Minimumuurloon werd ingesteld om de minister van Arbeid te adviseren met betrekking tot de minimumloonwetgeving. De commissie heeft naast de aanpassing van de wetgeving ook drie scenario’s van een verhoging van het minimumloon aanbevolen op basis van de armoedestatistieken en het bestaansminimum.
Geen twk is misdadig
Die commissie heeft toen advies uitgebracht, waarbij de geadviseerde minimumuurlonen veel hoger waren dan die SRD 8,40. De C-47 was het eens met de voorstellen van de commissie. Na de commotie die ontstond over het voorgesteld bedrag, werd uiteindelijk volgens Dwarka besloten om advies in te winnen bij de SER, die uiteindelijk na lange deliberaties ook gaat voor die SRD 8,40. Het staatsbesluit moet nu nog door de president worden ondertekend. De vakbondsleider stoort zich eraan dat minimumuurlonen geen terugwerkende kracht hebben, terwijl andere groeperingen als politici, assembleeleden, dr- en rr-leden, ambtenaren en leerkrachten na lange onderhandelingen wel aanspraak hebben gemaakt op twk’s. “De kleine man aan de basis, het winkelpersoneel, aan hun wordt niet eens gegund om die SRD 8,40 per uur te verdienen. Dat is toch misdadig. Het doet mij pijn, want dit jaar is totaal verloren. We leven al in december 2018”, aldus Dwarka.
FR

error: Kopiëren mag niet!