Schoolvervoer in juni niet gegarandeerd

Kenneth Themen
Kenneth Themen
Op 23 mei 2017 hebben de boot- en bushouders, die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van het schoolvervoer, een vergadering belegd ten aanzien van de eindeloze onderhandelingen met de regering over de tariefaanpassing. Zij hebben besloten om per 1 juni 2017 het werk neer te leggen als er uiterlijk 31 mei geen oplossing wordt bereikt. “Middels een motie is er besloten dat er uiterlijk 31 mei een principeakkoord moet zijn getekend. Als dit niet gebeurt, zullen de bussen niet rijden per 1 juni! Ook de boten zullen niet varen!” Dit zegt Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), tegenover Dagblad Suriname. Alhoewel de onderhandelingen over de tariefaanpassingen door minister Jerry Miranda werd geleid, is het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) eveneens op de hoogte gesteld van dit besluit. “Het schoolvervoer valt namelijk onder Minowc.”
Naar zeggen van Themen onderhoudt de OBS 800 trajecten met ongeveer 300 tot 400 bus- en boothouders. “Zij waren in grote getallen aanwezig en bijna waren ze uit hun vel gesprongen tijdens de vergadering. De bus- en boothouders wilden eigenlijk meteen in actie gaan, maar we hebben hen gewezen op het belang van de leerlingen. Wij moeten ook rekening houden met de leerlingen, want zij hebben al zoveel lesuren verloren.” Maar het geduld raakt uiteindelijk op. “We hebben al die tijd een ultimatum gesteld, maar nu komt er geen uitstel meer!” De bus-en boothouders eisen dat de tariefsverhoging met terugwerkende kracht (twk) wordt ingevoerd. “Als er een overeenkomst wordt bereikt, moet dit met een twk van een jaar geschieden. De laatste verhoging was in 2012 gegeven.” Themen is desalniettemin hoopvol gestemd. “We betreuren het, maar we hebben wel de hoop dat er tussen nu en 31 mei 2017 schot in de zaak komt, zodat het niet in een actie hoeft uit te monden.”
De onderhandelingen tussen de overheid en de OBS is vanaf augustus 2016 gestart. Echter was dit vanwege de commotie binnen het onderwijs gestagneerd. Ook de leden van de OBS hebben te kampen met de financiële inkrimping, waardoor zij een tariefaanpassing van 136% wensen. Of dit percentage door de overheid is goedgekeurd, is vooralsnog onduidelijk. De OBS-voorzitter wenste dit niet prijs te geven. “Er is een aanbod gedaan voor de tariefaanpassing, maar we zijn nog bezig met de onderhandelingen. Daarom kan ik nog niet aangeven wat dit aanbod inhoudt.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!