Vrijdag 20 april 2018

“Het voelt fantastisch aan om gekozen te zijn als jeugdparlementariër van het district Commewijne, omdat ik mij 100% of zelfs meer dan dat heb ingezet.” Dit zegt Sharisma Sardjoe desgevraagd aan Dagblad Suriname. Met 592 stemmen maakt Sardjoe voor de komende 3 jaren ook deel uit van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), waarvan de beëdiging van de 29 nieuwe jeugd parlementariërs binnen 3 maanden plaatsvindt. Sardjoe blikt tevreden terug op haar campagneperiode, alhoewel die niet zonder strubbelingen is verlopen. De meeste kandidaten, die aan de verkiezing van het NJP hebben geparticipeerd, waren verenigd in een groep, zoals Power Youth. Sardjoe heeft ook getracht deze weg te bewandelen, maar al gauw bleek dit niet het gewenste resultaat op te leveren. Hierdoor koos zij ervoor om haar campagne enigszins individueel te voeren. Gaandeweg heeft Sardjoe wel ondersteuning gekregen van een andere kandidaat van Commewijne met wie zij gezamenlijk haar campagne heeft gevoerd.

Sardjoe gaf te kennen dat zowel de jongeren als de leerkrachten over het algemeen positief hebben gereageerd tijdens haar campagnevoering. De ambitieuze 20-jarige student van het Miranda Lyceum vindt dat de jeugdparlementariërs in het verleden veel beloofd hebben, waarvan uiteindelijk niets terecht is gekomen. Volgens Sardjoe is dit de oorzaak dat het NJP vandaag blootgesteld is aan kritiek. “Daarom heb ik geen gouden bergen beloofd. Het NJP is een inspraakorgaan en geen uitvoerend orgaan. Het enige wat een jeugdparlementariër kan doen, is het aankaarten van de vele problemen van de jeugd bij de regering. Je kunt de jongeren dus geen sportveld of een wifi hotspot op de diverse scholen beloven.”

“Ik heb gemerkt dat er veel maatschappelijke problemen zijn. Dit wil ik dan samen met bevoegde instanties heel graag oplossen.” Deze knelpunten zijn onder andere de hangjongerenproblematiek. Ook het vraagstuk met betrekking tot drop-outs wenst Sardjoe aan te pakken. Daarnaast pleit ze ook voor betere en moderne educatie- en sportmogelijkheden. Sardjoe zal binnenkort een project starten, waarbij schoolbenodigdheden en leesboeken ingezameld zullen worden voor de scholieren van het desbetreffend district.

KSR