Santokhi: “Ook grote achterstand in betaling RGD-artsen”

Het luiden van de noodalarm door de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is volgens VHP-topman Chandrikapersad Santokhi slechts het topje van de ijsberg. “U gaat het ook merken. Binnenkort komt de Vereniging van RGD-artsen (VRA) ook bijeen, omdat daar ook een grote achterstand is in de betaling van salarissen en andere zaken waarop zij aanspraak maken”, zegt Santokhi aan Dagblad Suriname. De VMS heeft besloten vanaf 30 oktober tot en met 10 november de dienstverlening van specialisten aan patiënten verzekerd bij het Staatsziekenfonds (SZF), terug te brengen tot alleen de levensbedreigende gevallen. Ook geplande opnames zullen achterwege blijven. Het feit dat de medische specialisten al enkele maanden niet zijn uitbetaald, is volgens de politicus een zuiver voorbeeld van mismanagement.
Hij hekelt het feit dat de overheid in deze juist voor stoere taal kiest, dan om de tafel te gaan en de zaak acuut door middel van dialoog op te lossen. “Onze gezondheidszorg zit in een zware crisis. Apotheken hebben geen medicijnen of zij moeten hun patiënten verwijzen naar apotheken van het SZF. Personen die normaliter gedialyseerd werden, kunnen nu ook niet meer routinematig gedialyseerd worden. Hierdoor komen deze personen in een levensbedreigende situatie terecht. Nu kunnen specialisten niet uitbetaald worden. Overheid gaat u onmiddellijk in dialoog met de VMS. Begint u alvast om in dialoog te gaan met de RGD-artsen, omdat uiteindelijk door de actie van deze artsen en de houding van deze regering er maar één groep is die slachtoffer zal worden, namelijk de patiënten”, aldus Santokhi.
Herziening Wet Bazo moet nu komen
Santokhi benadrukt dat de Wet Basiszorgverzekering, waartegen zijn fractie bij de aanname geprotesteerd had, nu eindelijk moet worden herzien. “De oorzaak van de neergang van de zorg is begonnen bij de goedkeuring van deze wet, omdat het niet in staat is om de zorg te financieren en te garanderen. Wij van de VHP zijn voorstander van een gezondheidssysteem dat toegankelijk en betaalbaar is voor een ieder. Laat de mensen die kunnen betalen, betalen. De mensen die niet kunnen betalen, kunnen dan gesubsidieerd worden vanuit Volksgezondheid. De wet is nu gewoon een misbaksel”, aldus de VHP-topman.
Humanitaire medische hulp Nederland geweigerd
Santokhi voert aan dat hij de problemen binnen de gezondheidssector al drie jaren terug zag aankomen. Daarom is hij vorig jaar naar Nederland vertrokken om mogelijkheden te bekijken voor humanitaire medische hulp naar Suriname toe. “Die opties waren er, maar ook dat heeft de regering niet geaccepteerd. Nu gaan wij richting een situatie die vergelijkbaar zal zijn met Venezuela. Een situatie waar mensen geen medicijnen meer gaan vinden, gewichten van meer dan 10 kilo zullen verliezen”, aldus Santokhi.
Preventief beleid om kosten gezondheidszorg te drukken
“Heel wat mensen worden ziek in dit land als gevolg van gebrekkige voorlichting”, zegt Santokhi. Volgens de politicus moet de samenleving goed geïnformeerd worden over voedingspatronen en zaken die niet goed zijn voor de gezondheid, zodat ook preventief kan worden ingegrepen. Dit moet volgens hem zo eenvoudig mogelijk en in alle gesproken talen in Suriname worden gedaan. “Doordat die voorlichting wegblijft, krijgen wij veel zieke patiënten in de curatieve zorg. Wij eten tal van groentesoorten in Suriname, maar wie zorgt voor de voedselveiligheid? Hoeveel chemicaliën hebben al deze groenten? Terwijl wij die blijven consumeren, consumeren wij ook gifstoffen ermee. Hierdoor ontstaan nieraandoeningen. Ook de fastfoodsoorten leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes. Laat de mensen weten wat goed is voor het lichaam en wat niet, zodat zelf een keuze kan worden gemaakt”, aldus Santokhi.
Terwijl ene brand wordt geblust, ontstaat een andere brand
De oorzaak van dit alles ligt volgens Santokhi bij de regering. “De regering is niet in staat de crisis te beheersen en geeft juist geld uit aan projecten die helemaal geen prioriteit nu genieten. Daarom zie je dat zij een hapsnap-beleid uitvoert naar de verschillende sectoren. Een hapsnap-beleid dat gekenmerkt wordt door brandjes blussen. Waar een brandje ontstaat ga je blussen met een kleine vergoeding of kleine regeling. Maar terwijl je dat doet, ontstaat er ergens anders brand.” De parlementariër adviseert de regering eindelijk een crisisbeheersingsplan op te stellen voor twee jaren waarin alle prioriteiten zijn opgenomen. “Ga in de eerste twee jaren voor 4 tot 5 sectoren waar de beschikbare middelen uit het budget gaan om deze crisissectoren weer te stabiliseren. Als die sectoren al gestabiliseerd zijn, komt er een tweede fase waarbij je je beleidsprogramma’s gaat uitvoeren”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!