Santokhi: ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel’

VHP-fractieleider Chan Santokhi merkt op dat de definitieve sluiting van de Suralco-raffinaderij door multinational Alcoa Corporation niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Santokhi zei op 14 maart 2015 op een massameeting van de partij in Commewijne dat Suralco in juli 2015 zou sluiten. Hij zei dit te kunnen weten, omdat hij met de Alcoa-top had gesproken. Deze uitspraak zorgde voor flink wat kritiek vanuit het kamp van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP). Twee maanden voor de verkiezingen werd de VHP-leider voor leugenaar uitgemaakt met liedjes als ‘Chan e ley’. Ook door regeringsgezinde programma’s en Suralco-directeur Ruben Halfhuid werd het tegendeel beweerd. “Ik had van betrouwbare internationale bronnen de informatie gekregen en ik heb mijn zorg toen publiekelijk kenbaar gemaakt. Mijn zorg had te maken met de geheimzinnigheid van de sluiting, de onderhandeling door de regering, de slechte voorbereiding intern in het bedrijf voor de arbeiders en in de samenleving met betrekking tot toeleveringsbedrijven en gebrek aan transparantie over zo een belangrijke industrie, die ruim 100 jaar de economie van Suriname heeft beheerst. De NDP-propaganda had het toen een leugen genoemd, maar je ziet wel: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”, zei de VHP-leider aan Dagblad Suriname.
President moet verantwoording afleggen
Santokhi voert aan dat hij zich zorgen maakt dat de regering na de afkeuring van de intentieverklaring door het parlement op 19 november 2015 toch stilzwijgend door is gegaan met de uitvoering daarvan. Het land moet Alcoa daarom geen USD 200 miljoen betalen voor energie, aangezien de Afobakadam rechtmatig aan Suriname toekomt. Hij vindt dat de assembleevoorzitter en het gehele college het gezag van het parlement moeten beschermen. “Het parlement heeft richtlijnen gegeven aan de regering hoe verder om te gaan met de onderhandeling met Alcoa en de regering heeft toen de intentieverklaring ingetrokken. De regering zou opnieuw gaan onderhandelen. Maar nu zien we dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie mededeling doet dat de regering doorgaat met de intentieverklaring. Dat kan niet”, zegt Santokhi. De VHP-fractie wil duidelijkheid van president Desi Bouterse hierover. De VHP-voorzitter vraagt zich af vanwege welke belangen geen gehoor is gegeven aan de wens van DNA. Dit is volgens hem een ernstige belediging van de rechtsstaat en de bevolking. “Indien de MOU toch wordt uitgevoerd, dan zal Suriname ernstig worden benadeeld”, aldus Santokhi.
Conform Brokopondo-overeenkomst handelen
Santokhi hoopt dat de onderhandelingen in het belang zullen zijn van Suriname, de toekomst van het land en het volk van Suriname en dat conform de Brokopondo-overeenkomst gehandeld zal worden. Suralco en de regering van het Rijksdeel Suriname ondertekenden op 27 januari 1958 de ‘Brokopondo-overeenkomst’. Het akkoord werd gesloten voor een periode van 75 jaar en loopt normaal in 2033 af. Dit gaf Alcoa recht op goedkope elektriciteit en een concessie van 75 jaar voor het delven van bauxiet in ruil voor het bouwen van onder meer de stuwdam en de waterkrachtcentrale. “Als VHP zullen wij alles doen om de bauxietproductie te behouden, te ontwikkelen middels grote joint investment, maar ook middels kleine en middelgrote bedrijven om van bauxiethalffabricaten eindproducten te maken. Hierdoor kunnen wij inkomsten genereren en werkgelegenheid creëren”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!