‘s Lands Hospitaal organiseerde voor de tweede keer cursus darmspoelen

Cursisten aan de cursus Darmspoelen van ‘s Lands Hospitaal krijgen aan het einde van de driedaagse activiteit hun certificaten uitgereikt de vorige week vrijdag (foto: ‘s Lands Hospitaal)
In ‘s Lands Hospitaal (LH) is van 8 – 12 oktober voor het 2e opeenvolgende jaar de cursus Darmspoelen voor alle ziekenhuizen georganiseerd. Deze cursus valt onder het project kinderchirurgie en met name de kennis overdracht naar de kinderverpleegkundigen. In December 2012 zal de negende kinderchirurgische missie plaats vinden. In LH is de motor achter dit project de kinderarts, drs Frederika Morpurgo. Voor darmspoelen en stoma verzorging was wederom de stoma verpleegkundige Hortence Dragtenstein uit Utrecht in Suriname aanwezig. Darmspoelen is noodzakelijk voor de darmoperaties. De operaties zijn makkelijker uitvoerbaar als de darmen zoveel als mogelijk schoon zijn. Deze hygienische handeling moet in alle gevallen waar er sprake is van vastlopen, waarbij laxeren niet meer helpt en de ontlasting als het ware al keihard is geworden.
Bij de vorige cursus zijn kinderen met aangeboren darmafwijkingen belicht. Deze keer is gekozen voor kinderen die als gevolg van een andere aangeboren afwijking ook kunnen vastlopen. Het is de groep met een aangeboren afwijking van het ruggenmerg en de wervelkolom te weten spina bifida. Op een bepaalde plek van de wervelkolom zijn de wervels niet gesloten (de afwijking is bekend als open rug, vanwege de niet gesloten wervels). Er zijn lichte en ernstige vormen. Deze varieren van loopstoornissen tot verlamming van de benen, voet-, darm- en nierproblemen. Spina Bifida kinderen hebben dan ook een multidiscipinaire aanpak nodig. Onder andere kinderarts, kinderverpleegkundige, neurochirurg, fysiotherapeut en later orthopeed, kinderuroloog, stomaverpleegkundige en revalidatie arts. Kortom poepproblemen komen bij diverse patienten voor en als vezelrijke voeding, laxeren via drankjes en olie of zeep, clysma’s via de anus niet meer helpen, dan rest darmspoelen.
Aan deze cursus werkten diverse deskundigen mee. De stoma verpleegkundige uit Utrecht, Hortence Dragtenstein, de neurochirurg uit het AZP, drs Rudi Tjon Tjin Joe, uit het RKZ de uroloog drs John Vriesde, van het Revalidatie Centrum de kinderfysiotherapeute Marianne Fleurkens, van ‘s Lands Hospitaal de gynaecoloog drs Olivier Ramkhelawan, de kinderverpleegkundige Judith Daniels, de kinderarts drs Frederika Morpurgo, de arts in opleiding (Aios) drs Sigmar Illes en de zaalarts in opleiding (agnio) drs Shoestrya Joella. Aan het eind van de driedaagse cursus, is de vorige week vrijdag certificaten uitgereikt aan de participanten. Zoals het vorig jaar vond deze keer ook een slogan prijsvraag plaats, die gewonnen werd door het Diakonessenhuis. De slogan luidt: ‘Wins’ fa a de, wins’ fa a tan, ju kan jepi ju pikin nanga darmspoeling wawan.’ Het vorig jaar won het team van het Academisch Ziekenhuis de wedstrijd, waaraan de directie van ‘s Lands Hospitaal een leuke prijs koppelde.-.

error: Kopiëren mag niet!