Rusland: “Juiste weergave staatsinkomsten moet in US dollars”

NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat er te veel onduidelijkheden zijn op de manier waarop de regering haar inkomsten voor het komende dienstjaar heeft opgebracht. In de begroting die president Desi Bouterse vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) zal presenteren, zijn de totale inkomsten geschat op SRD 6.967.275.000. “Hoe zijn deze inkomsten opgebouwd? Als het gaat om inkomsten die met een verhoogde koers zijn berekend, dan hoeft het niet te betekenen dat de inkomsten verhoogd zijn, maar dat vanwege de wisselkoers de inkomsten hoger lijken te zijn. Per definitie betekent dit ook niet dat de regering meer zal kunnen doen dan dat men tot nu toe gedaan heeft voor het volk”, zegt Rusland aan Dagblad Suriname. De politicus, die ook lid is van de vaste parlementaire commissies Financiën en Staatsuitgaven, vindt dat het staatshoofd veel uit te leggen heeft bij het indienen van de begrotingen. Vooralsnog neemt hij geen genoegen met een weergave van de verhoging van de inkomsten in SRD’s, maar in US dollars. Vooralsnog heeft de NPS-fractie geen enkele plannen om de jaarrede van de president niet bij te wonen. Volgens de partijvoorzitter hangt alles echter af van de situatie op dat moment.
Geen autorisatie als gelden er niet zijn
Volgens Rusland kunnen heel veel zaken in de begroting worden opgenomen, maar de vraag blijft hoe realistisch dat is. “Wij weten dat de uitgaven gebaseerd zullen moeten zijn op de inkomsten. Wanneer ministeries zaken op de begrotingen hebben opgebracht, betekent het ook niet dat deze gelden zeker zullen worden toegewezen. Als het geld er niet is, gaan ministeries de autorisatie ook niet krijgen”, aldus Rusland.
Regering heeft veel moeite te voldoen aan voorwaarden leningen
De NPS-voorman zegt realistisch genoeg te zijn om te zien hoe de regering praat over het halen van leningen, maar tegelijkertijd ook veel moeite aan de dag moet leggen om te kunnen voldoen aan voorwaarden die bij de leningen horen. Volgens hem zal men de capaciteit om de leningen te nemen, ook moeten mobiliseren. “Zoals wij in de afgelopen periode hebben gezien, is er veel kapot gemaakt. Deskundigen zijn aan een kant gezet. Om die mensen weer te mobiliseren in gespecialiseerde units, zal niet van de ene of andere dag gebeuren. Opbouwen zal veel langer duren. Wij weten wat de sociaaleconomische omstandigheden zijn, maar ook de sociaal-maatschappelijke problemen kennen wij en zijn benieuwd wat de regering gaat presenteren”, aldus Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!