Dinsdag 19 februari 2019

Roy Bhikharie

Roy Bhikharie

Het oprichten van diverse nieuwe politieke partijen heeft geen goedkeuring gekregen vanuit de samenleving. Het hebben van politieke ambities wordt namelijk sinds oudsher geassocieerd met het verrijken van zichzelf in plaats van het dienen van het volk. In gesprek met Dagblad Suriname licht Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP) tevens psycholoog, toe dat dit uit de politieke historie van Suriname is gebleken. “Zolang dictatuur binnen een partij heerst, zal deze trend niet vergaan. Ook is het niet bevorderlijk voor de samenwerking.” Wat is nu doorslaggevend voor het loslaten van de baatzuchtige traditionele politieke idealen?

Bhikharie beklemtoont dat het oprichten van een nieuwe politieke partij op zich een democratisch recht is van elke burger, waarmee het volk bewuster kan worden. “Wereldwijd zijn het kleine groepen die fundamentele verbeteringen hebben gebracht.” De visie, integriteit en empathie van een partij zijn cruciale factoren die een verschil kunnen uitmaken. “Als de nieuwe partijen uiteindelijk hetzelfde ‘stuur’ hanteren als die van de oude partijen, hoef je in feite niet te stemmen op de nieuwe kandidaten, want je krijgt dan dezelfde rotzooi. Het hebben van gescheiden functies is dus heel belangrijk”, luidt de praktische beredenering van Bhikharie.

Politiek is doorgaans een instrument om democratie te beleven. Het muilkorven van individuen, wat duidelijk tot uiting komt bij grote bestaande partijen, is een zienswijze die nieuwe leiders totaal niet moeten omarmen om politieke groei te realiseren. “Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht, ook binnen politiek. Het moment dat je dat wil reguleren en onderdrukken door allerlei kiesregelingen, is het levensgevaarlijk.” Dit wordt ook wel als schending van mensenrechten aangemerkt. Het nut van mensenrechten is om optimaal mens te kunnen zijn en het menselijk geluk na te streven en te bereiken, stelt Bhikharie. “Dictatuur daarentegen staat boven wet en recht; het is in strijd met alles dat menselijk geluk teweeg kan brengen. En we zien juist dat de gevestigde orde één is van dictatuur; je kan bijvoorbeeld de president niet afzetten.” Ook het opzoeken van geluk binnen de politiek, terwijl alle wegen al beëindigd zijn, is iets wat de politieke doorbraak kan verhinderen. “Je moet je eigen leven eerst kunnen besturen, wil je de samenleving besturen”, aldus Bhikharie.

KSR