Zondag 21 april 2019

BEP-voorzitter Ronny Asabina

BEP-voorzitter Ronny Asabina

De samenwerking tussen de BEP, Abop en Seeka in A Combinatie-verband werd volgens BEP-voorzitter Ronny Asabina als de trots van het binnenland gezien. “Maar die samenwerking heeft diepe wonden geslagen. Die bittere nasmaak is niet verdwenen”, zegt Asabina aan Dagblad Suriname. De voorzitters Ronnie Brunswijk en Paul Abena van respectievelijk de Abop en Seeka hebben op 10 oktober te Dritabiki hun handtekening onder een intentieverklaring geplaatst. Hiermee is de eerste stap gezet voor een politieke samenwerking tussen beide politieke partijen die eerder deel hebben uitgemaakt van de A Combinatie. Al geruime tijd wordt ook door Abop-topper Edward Belfort via de media een handreiking aan de BEP gedaan om de oude A Combinatie weer leven in te blazen. Een bundeling zou naar zeggen van Belfort zeker tussen de 12 en 20 parlementaire zetels bij de verkiezingen van 2020 kunnen opleveren. Asabina voert aan dat het zijn gezond verstand te boven gaat wanneer hij ziet dat dezelfde oude partners nu weer mogelijkheden bekijken om een samenwerking aan te gaan, nadat één van deze partners (Abop, Brunswijk) geruime tijd terug publiekelijk aangaf dat de A-Combinatie een gepasseerd station was voor hem. “Die partner was toen niet bezig met etnische politiekvoering, maar politiek op nationaal niveau. ‘Let me see your motion’ was één van zijn uitspraken toen één van de andere partners geprobeerd heeft die stap te maken voor een nieuwe samenwerking. Wij van de BEP wensen ze het allerbeste toe met deze samenwerking”, aldus Asabina.

‘Wij gaan niet in op uitnodigingen via de nieuwsmedia’
“Wij gaan niet in op uitnodigingen via de nieuwsmedia. We zijn een volwassen partij en dienen ons dienovereenkomstig uit te dragen en op te stellen”, benadrukt de BEP-topman. Volgens de partijvoorzitter hangt alles af van de manier en moment waarop zijn partij wordt benaderd. Pas dan zal worden nagegaan hoe de partij zal omgaan met die uitnodiging. “Wij zijn niet degenen die gaan zeggen: nooit! Nooit! Wij hebben meerdere malen gezegd dat wij open staan voor een samenwerking met partijen die een gelijkgerichte visie hebben, maar samenwerking staat en valt met voorwaarden. Het gaat om voorwaarden als oprechtheid en betrouwbaarheid. Dit bestuur van de BEP heeft een belangrijke job van de achterban en dat is om de partij die plaats te geven die het verdient in de samenleving. In dat kader zijn wij bezig het huis van de BEP zodanig schoon te maken dat het kan uitblinken in de ogen van het kiezersvolk. Dat is de job die wij van onze doelgroep en achterban hebben gehad”, zegt Asabina.

Successen en tegenslagen A-Combinatie
De A-Combinatie is tijdens de regeerperiode Bouterse-Ameerali uiteengevallen na ernstige ontevredenheid binnen de combinatie. In 2005 wist zij in totaal 5 zetels te bemachtigen en voor het eerst regeermacht te krijgen onder de regering Venetiaan-Sardjoe. Ondanks dat de combinatie door het ‘laat is laat’ incident in 2010 uitgesloten werd voor deelname in Paramaribo, Wanica en Para, behaalde de A-Combinatie toch 7 zetels met de steun van het binnenland. De A-Combinatie vormde met de Megacombinatie toen de coalitie, maar de BEP werd al gauw in de steek gelaten door al haar partners toen haar fractie in het parlement weigerde te stemmen voor de aanname van de omstreden Amnestiewet. Ook het overlopen van twee van haar toenmalige parlementariërs, Diana Pokie en Waldie Adjaiso, naar de Abop werd de partij van Brunswijk niet in dank genomen. De BEP kon de dictatoriale houding van Brunswijk niet aan en stapte uit de combinatie. De BEP kan het niet verkroppen dat Abop eraan heeft meegewerkt dat de BEP-ministers door president Desi Bouterse werden bedankt. In 2015 behaalde de BEP in V7-verband 2 zetels. Nadat het duidelijk was dat de V7 geen zelfstandige regeermacht kon verkrijgen, viel deze combinatie uit elkaar en koos de BEP ervoor om een samenwerking aan te gaan met de NDP. De NDP weigerde een vervolgsamenwerking met de Abop.

FR