Woensdag 22 mei 2019

Roger Khan

Roger Khan

De veroordeelde drugsbaron Shaheed “Roger” Khan, ook bekend als Shortman, kan over een jaar weer op vrije voeten komen. De in Guyana geboren crimineel kan als hij voorlopig in vrijheid wordt gesteld, gedeporteerd worden van de Verenigde Staten naar Guyana. Het kan dat de nu 46-jarige Khan, die sinds 2006 in de gevangenis zit, op 8 juli 2019 vrijkomt.

Khan werd in 2006 gearresteerd in Suriname in een 200 kg cocaïnezaak. In plaats van dat hij rechtstreeks werd gedeporteerd naar Guyana, besloot toenmalige Justitieminister Chan Santokhi om hem via Trinidad naar Guyana te brengen. Deze handeling van Santokhi kreeg veel kritiek van toenmalige oppositieleider Desi Bouterse van de NDP. Op Trinidad werd Khan overgedragen aan de immigratieautoriteiten aldaar. Op haar beurt droeg Trinidad de verdachte Khan over aan de Amerikaanse autoriteiten. Daar werd hij formeel in 2009 veroordeeld voor drugshandel in de VS, illegaal wapenbezit en het getuige zijn van knoeierij.

Khan wordt ook verdacht van het vermoorden van honderden Guyanezen begin jaren 2000. Hij zit nu een straf van 40 jaar in Miami uit. Na zijn vrijlating wordt hij volgens het Amerikaans recht overgedragen aan de immigratieautoriteiten om gedeporteerd te worden naar Guyana. In Guyana was hij onder meer bekend als de baas van de Phantom Death Squad en werd gezien als de Pablo Escobar van het Caribisch gebied.