Robbi Lachmising: “Als KLM ons niet heeft kunnen opslokken, kan TUI dat nooit”

Frontfoto 3De Surinaamse Luchtvaarmaatschappij (SLM) en de Nederlandse maatschappij TUI hebben onlangs een samenwerking beklonken. De primaire business van TUI is tour operating. De onderneming wil met haar enorme marketingcapaciteit, toerisme in Suriname helpen ontwikkelen. Het ligt in de bedoeling dat binnen de komende 5 jaren, de cijfers van driekwart fly-only passagiers, veranderen in driekwart vakantie-passagiers. “Suriname is echt een diamant die wij samen kunnen oppoetsen”, stelt Arjan Kers, general manager TUI Nederland. TUI is vertegenwoordigd in 16 landen in Europa en vliegt naar ruim 180 landen in de wereld. Uit deze 180 landen vervoert de onderneming, met haar 140 vliegtuigen en 13 cruiseschepen, jaarlijks ruim 30 miljoen passagiers. Daar TUI complete pakketten aanbiedt, zit zij ook in de hotelbranche met ruim 300 hotels.
Suriname is volgens Kers een enorme uitdaging voor TUI, maar tegelijkertijd ook een enorme toevoeging aan haar programma. De Nederlandse reiziger is sinds de afgelopen jaren constant op zoek naar veilig reizen en vooral nieuwe bestemmingen. Suriname dient uiteindelijk binnen de vakantiegangers een plaats te krijgen bij de Nederlanders. “Daar zullen wij ook voor zorgen en daar hebben wij ook de ervaring mee. Als je een bestemming op de kaart wilt zetten, dan moet ook de infrastructuur daaraan meewerken. Wij hebben deze bestemming al een paar keer onder de loep gehad, maar uiteindelijk moet alles in orde zijn. Na onderhandeling is bekeken als beide partijen voor gereed zijn. De Nederlandse economie is groeiende. Dit is het juiste moment om te investeren”, stelt Kers. Dit betekent dat Tui meedenkt aan de mogelijkheden voor accommodatie-uitbreiding in Suriname.
Er zijn onlangs, tijdens een presentatie verzorgd door TUI, enkele ideeën naar voren gebracht. Eén daarvan is de ontwikkeling en de uitbreiding van accommodaties op Overbridge. Het gaat natuurlijk om heel wat geld, maar TUI doet zelf geen investeringen. De investeringen in Suriname worden door 5 andere partners gedaan. Echter biedt TUI de garantie dat zij de kamers zal vullen. SLM heeft al jaren, middels verschillende samenwerkingen met buitenlandse maatschappijen, getracht om Suriname op een toeristisch kaartje te krijgen. Dit, in tegenstelling tot hetgeen het vandaag geworden is, namelijk familievervoer (vervoeren van passagiers voor niet-toeristische doeleinden). Het heeft dus niet mogen lukken.
SLM-directeur Robbi Lachmising heeft alle geloof in deze overeenkomst. “Er zijn nu krachten die zich afvragen als SLM wel een goede deal aangaat. Wordt SLM niet opgeslokt door TUI? Wij werken al sinds 1965 met de KLM, die veel groter is dan TUI. Wij hebben een ramp meegemaakt en zijn diep gezonken. Wij hebben de markt dan nog teruggewonnen van KLM. KLM heeft ons nooit klein kunnen krijgen. Als KLM ons niet heeft kunnen opslokken, kan TUI dat nooit. Dat is ook niet de bedoeling van TUI”, stelt Lachmising.
De deal met TUI zal naar oordeel van Lachmising zowel het land, het volk, de regering als de kleine man ten goede komen.
De samenwerking met TUI start op 1 april 2017. Het is een Code-Share overeenkomst. TUI neemt in het voorseizoen stoelen af van SLM voor 2 dagen in de week. Zij koopt per week 80 stoelen bij de SLM. Op 3 juli start TUI fly met haar B-787 vluchten richting Suriname. Het serviceconcept is gelijk aan dat van de SLM. De kist telt 160 economy, 93 comfort en 47 premium comfort plekken. SLM koopt hier ook stoelen bij TUI fly. De A-340 van SLM wordt vervolgens voor TUI op lease ter beschikking gesteld.
“In het eerste jaar maken wij al winst. Dat loopt al in de honderdduizenden euro’s”, stelt Lachmising in gesprek met Dagblad Suriname. De overeenkomst tussen beide partijen is geldig tot 31 maart 2018. Na deze periode komt er een evaluatiemoment om uiteindelijk te bepalen als de samenwerking wordt voortgezet of niet.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!