Rijstmagnaat Manglie: “Probleem rijstboeren ontstaan door wereldcrisis”

‘Het probleem waarmee de rijstboeren in Suriname nu te maken hebben, moet niet politiek gelieerd worden. Het is een wereldprobleem.’ Dit zegt rijstmagnaat Imro Manglie in gesprek met Dagblad Suriname. De pelmolenaars bieden de padieboeren SRD 45 per baal aan, terwijl volgens deze een prijs van minimaal SRD 70 per baal redelijk is. Volgens Manglie zou de directe oorzaak zijn dat er momenteel een overschot is aan rijst in de wereld. Landen als China, India, Vietnam en Indonesië produceren miljoenen ton rijst. Daarnaast zijn er landen als Paraguay, Uruguay, Brazilië, Filippijnen en de Verenigde Staten van Amerika die ook veel rijst van hoge kwaliteit leveren. Suriname op zich heeft gemiddeld 25.000 hectare per zes maanden in productie. Volgens de rijstmagnaat betekent dit dat wij op jaarbasis 50.000 ton rijst produceren. Echter hangt dit volledig af van de winsten die de rijstboeren zullen maken, omdat dit steeds verschilt. Wanneer de winsten ontoereikend zijn, zijn zij niet gemotiveerd om de deadline te halen. Een boer die normaliter 300 ha zou planten, zal dan maar 100 ha planten.
Petrocaribe zal deels verlichting brengen
Manglie is er zeker van dat de Petrocaribe-deal een oplossing voor het probleem zou brengen. ‘De vorige regering heeft dat ding niet aangepakt. Deze regering is al bezig.’ Doordat de vorige regering deze deal niet heeft aangepakt, ‘is Venezuela ook met andere landen contracten aangegaan’. ‘Hierdoor is Suriname minder aantrekkelijk voor Venezuela geworden. Nadat de regering Bouterse-Ameerali regeermacht had verworven, is zij aan de weg gaan timmeren om nog mogelijkheden voor Suriname te bekijken om die rijst toch nog te gaan leveren.’ Volgens Manglie zal dit niet binnen een dag in orde kunnen worden gemaakt. Hij heeft met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zelfs president Desi Bouterse over de Petrocaribe gesproken. Hierdoor weet hij dat de regering lang met dit project bezig is. De rijstmagnaat denkt dat er momenteel ‘een gaatje’ is bij Venezuela om toch nog wat rijst te leveren. Hij hoopt dat de regering zo snel als mogelijk de zaak in orde maakt, waardoor een deel van het probleem kan worden opgelost. Ondertussen heeft de parlementariër Rachied Doekhie, bij de overhandiging van een petitie aan hem, aangegeven dat de minister van LVV, de minister van Buitenlandse Zaken en Ettiene Boerenveen deze week nog naar Venezuela gaan om verdere afspraken te maken. DNA-lid Mahinder Jogie heeft dinsdag tijdens de openbare vergadering in het parlement dit probleem ook aangekaart. Volgens hem loopt de gehele rijstsector in Suriname de kans om failliet te raken.
Volgens Manglie moet de regering een oplossing zoeken voor de moordende brandstofprijzen. Als de regering constant de olieprijzen verhoogt, wil dat zeggen dat de boer niet zal uitkomen. De grootste input voor de boer is volgens Manglie dieselolie. ‘Met de huidige prijzen van dieselolie kan je nooit en te nimmer aan landbouw doen. Iets dat meerdere keren naar voren is gebracht zonder resultaat.’ Minister SoereshAlgoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft afgelopen dinsdag in het parlement aangegeven dat de daling van de padieprijs aan de wereldmarkt ligt. Een ton cargorijst is van US$ 430 gedaald naar US$ 390. Er zijn gesprekken gaande met de Vereniging van Rijstexporteurs. Binnen afzienbare tijd kunnen er meer mededelingen worden gedaan. Afgesproken is dat de regering dinsdag naast de energiecrisis eveneens zal ingaan op de crisis in de rijstsector.
FR

error: Kopiëren mag niet!