Richard Kalloe: “Waaldijk is de lamme die de blinden leidt”

Dagblad Suriname werd geïnformeerd dat naar alle waarschijnlijkheid Marc Waaldijk, gewezen directeur van Staatsolie, het roer bij EBS, van Willy Duiker, zal overnemen. Voor Richard Kalloe, die al geruime tijd over onverantwoord bestuur binnen Staatsolie praat is dit geen verrassing. Het ondertekenen van het contract voor de raffinaderij van Staatsolie was volgens Kalloe duidelijk een politieke ondertekening. “Het contract voor de raffinaderij van Staatsolie is een week voor de benoeming van de president in 2010 gesloten. Toen Venetiaan zag dat Bouterse president zou worden, heeft hij Waaldijk de opdracht gegeven om een contract te tekenen.
De RVC was niet instaat het te beoordelen. Waaldijk is tot de dag van vandaag niet in staat het te beoordelen. Het is een project waarvan de reële uitgaven en de begrote uitgaven totaal verschillen. Ik daag een ieder die het tegendeel wil beweerd om dat te bewijzen. Ik kan mijn stelling wel bewijzen. Er was $700 miljoen te verdelen. Een club van 4 personen willen het land tot een privé eigendom maken. De rest moet werken en belasting betalen, en alle voordelen gaan in de zakken van Dilip Sardjoe, de huidige president, Waaldijk en mensen als Boerenveen en de ex minister van OW. Een heleboel mensen concentreren zich op de adviseurs van de president, maar die zijn van geen relevantie. Zij rapen een beetje op van wat er van de eettafel op de grond valt. Zij moeten gewoon mooie verhaaltjes schrijven”, zegt Kalloe.
“De komst van Waaldijk bij EBS moet je in dit verband zien. Men heeft al geprobeerd onder Jharap, Staatsolie te privatiseren. Het is niet gelukt. Het kan nu ook niet, omdat Staatsolie nu failliet is. Die nieuwe raffinaderij gaat nooit draaien. Elke liter benzine die het produceert, betekent verlies voor Staatsolie. Ze hebben geld gestopt in New Mont, en de goudprijs gaat nu naar $350. De nieuwe mijn van New Mont gaat dus ook nooit draaien. Het geld daar gestopt is ook ‘las moni’. Met andere woorden zijn het de lammen die de blinden leiden. Waaldijk heeft er geen verstand van, nog minder had Venetiaan er verstand van. Daarom zitten we met dit probleem”, stelt Kaloe.
Venetiaan heeft parasitaire economie achtergelaten
Over de overname van EBS door Waaldijk zegt Kalloe het volgende. “Hoe komt het dat ondanks wij over goedkope energiebronnen beschikken wij toch zo veel moeten betalen voor energie? Iedereen heeft energie nodig. Dus wij gaan betalen voor energie. Er zijn mensen in dit land, met titels, die ons dan nog komen vertellen dat ons energie te goedkoop is. Waarom is het goedkoop in Saoedi-Arabië? Omdat ze over energie beschikken. Waarom moeten wij dure energie betalen, evenveel als landen die geen eigen energiebron hebben? Die logica hebben de mensen hier niet. Alle prijzen gaan omhoog. Toen de president pas aantrad had ik hem al gezegd dat de koopkracht van Suriname al slecht was. Dit omdat Venetiaan een zieke/parasitaire economie heeft achtergelaten. Iedereen wil ambtenaar worden, niet werken, maar goed verdienen. Met $50 doe je in Amerika meer boodschappen, dan als je die $50 omzet en goederen in Suriname koopt.
Jagers jagen op herten. Als ze geen enkel hert vinden, schieten ze op kippen en manja’s. Deze mensen zijn niet in staat, met hun cultuur en wat ze in hun genen hebben, ontwikkeling te brengen”, aldus Kalloe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!