Richard Kalloe: “Staatsolie is formeel al failliet”

“Staatsolie is formeel al failliet”, dit stelt Richard Kalloe. Hij kijkt naar de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de uitgifte van Staatsobligaties door Suriname op de internationale markt. De schulden van het bedrijf zijn meer dan de bezittingen. Het bedrijf zal zijn schulden niet kunnen aflossen indien het niet voldoende winst maakt. Eveneens is de huidige raffinaderij van het bedrijf, gebaseerd op een olieprijs van US$ 100, dat totaal niet meer de realiteit is om de investeringen terug te verdienen. Ook corruptie binnen het bedrijf zou naar Kalloe zijn oordeel tot dit probleem hebben geleid.
“De leverancier van de producten voor de nieuwe raffinaderij is betaald door middel van een bankkrediet. De prijs van de investering was meer dan een miljard, terwijl de raffinaderij in feite 300 miljoen heeft gekost. De bank zou je echt geen miljard geven. De bank heeft de fabrikant zelf betaald. De rest, 700 miljoen, is corruptie-geld. Het geld is achter de hand gehouden. Dat geld kan pas komen, als Staatsolie begint met aflossen. Deng mang fasi. De 700 miljoen hangt nu in de lucht en men kan er niet aan komen. Men zoekt nu naar een lening voor Staatsolie, anders zullen de kredietgevers, Staatsolie in gebreke stellen. Daarna volgt surseance van betaling en faillissement.”, stelt Kalloe.
Volgens Kalloe zal president Desi Bouterse niet willen dat Staatsolie failliet verklaard wordt. Om dat te voorkomen zal het bedrijf moeten saneren. De president zal naar Kalloe zijn advies moeten komen met een bericht: “Het feest is afgelopen.” Dit ziet hij ook niet komen vanuit de kant van de president. Kalloe stelt dat het probleem mede door toedoen van de regeringen vóór Bouterse is gecreëerd. “Nieuw-Front is debet aan deze rotzooi. Zij hebben de voorwaarden geschapen voor dit probleem”, meent Kalloe.
Aan een bedrijf dat meer schulden op zijn balans heeft dan assets, geld lenen, zal volgens Kalloe niet verstandig zijn. Daar zullen geldschieters volgens hem ook van op de hoogte zijn. Dat men de wereld toch kan overtuigen om geld ter beschikking te stellen gelooft Kalloe dus niet. Hij adviseert de minister van Financiën om of met goed nieuws het land binnen te komen of in het buitenland te blijven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!