Riad Nurmohamed: “Universiteit krijgt niet de beste studenten”

Riad Nurmohamed _Universiteit krijgt niet de beste   studentenDe situatie op de Anton de Kom Universiteit van Suriname(Adekus) strekt zich volgens volksvertegenwoordiger tevens hoogleraar Riad Nurmohamed veel verder dan alleen het limietersprobleem. De universiteit is zoals hij al eerder heeft gesteld, achter geraakt op de ontwikkeling wat betreft onderwijs en onderzoek. Dat geldt ook voor de lagere onderwijsinstellingen. Nurmohamed praat van een achterstand van tientallen jaren. De achterstand is in zowel het onderwijsproces als in het lerarenkorps te merken. De manier van lesgeven is over het algemeen niet aantrekkelijk voor studenten. Studenten kunnen zich zodoende niet aanpassen aan de nieuwe eisen van de wetenschap.
Faciliteiten ontbreken
De faciliteiten ontbreken ook. Nurmohamed wijst op universiteiten in de regio (West Indies en Frans-Guyana en Guyana), die het belang van de ontwikkeling wel hebben ingezien. Studentenfaciliteiten op de Adekus zijn al jaren niet aangepakt. “Er is niets erbij gekomen in de afgelopen tientallen jaren. Let wel, dit is niet iets van nu”, stelt de politicus. De omgeving op de Adekus is volgens Nurmohamed totaal niet motiverend. Voor veranderingen hierin was er door het vorig bestuur wel een start gemaakt. Bij aantreden van het huidige bestuur werd er een halt aan geroepen.
Sociaaleconomische situatie
Nurmohamed wijst ook op de sociaaleconomische situatie in het land, die ertoe leidt dat studenten het wenselijk resultaat niet behalen. “Als bijvoorbeeld mensen van de Indira Gandhiweg naar Adekus moeten komen en ouders de kosten om benzine te betalen niet meer kunnen opbrengen of om de student naar school te sturen, dan krijg je de limieters”, stelt de hoogleraar.
Niet de beste studenten
Verder merkt Nurmohamed op dat de universiteit niet de beste studenten krijgt. “De beste studenten van de middelbare school, die het zich kunnen permitteren, gaan naar het buitenland. Een klein percentage is goed. Dit is de voornaamste reden waarom het slagingspercentage laag is. Wij krijgen uiteindelijk een groep waaruit wij topkaders moeten leveren die een trekkers- en ontwikkelingsrol moeten vervullen. Als het kader dat wij produceren niet een trekkers- en ontwikkelingsrol vervult, hebben wij de plank misgeslagen als universiteit. Als wij mensen met oude methoden opleiden en laten afstuderen, dan slaan wij de plank mis”, stelt Nurmohamed.
Oplossing
Dit probleem kan worden opgelost indien de regering zich sterk maakt om de opleidingen, in samenspraak met relevante instituten, op de noden van het land en de regering af te stemmen. Een rechten- of economie opleiding op de universiteit bijvoorbeeld levert jaarlijks een aantal afgestudeerden op. Echter is de Surinaamse markt niet op zoek naar juristen en economen die er al in voldoende mate aanwezig zijn.
“Wij doen alleen maar aan verspilling. Wij leiden geen mensen op in bijvoorbeeld milieurechten of bouwrechten. Als je op zoek bent naar techneuten voor de haven, dan vindt je die niet, terwijl er daar een markt voor is. De opleidingen zijn nooit afgestemd op de behoefte. De regering moet na zovele jaren, serieus aan tafel zitten, om te kijken als de opleidingen op de behoeften aansluiten. Dan pas heeft het zin om je geld ergens in te stoppen”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!