Riad Nurmohamed: “Overheid mag vakantiedagen bepalen”

Om enigszins de achterstanden in te lopen, is het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur genoodzaakt de Paasvakantie in te korten voor scholen op vos-niveau. Dit betekent dat voor het onderwijs op vos- niveau de Paasvakantie zal zijn vastgesteld van 12 april t/m 23 april 2017. De school vangt dus aan op maandag 24 april 2017. De Pinkstervakantie zal dit jaar komen te vervallen. Vakbondsleider Wilgo Valies heeft onlangs via de media zijn misnoegen geuit rond deze mededeling. Naar zijn oordeel zou Onderwijs niet eenzijdig de vakantiedagen mogen inkorten. Inspraak van de leerkrachten zou hierin gevergd zijn. Volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed is echter een radicaal andere menig toegedaan. Naar zijn oordeel zou de overheid wel mogen bepalen over de vakantiedagen. “Ik ben er mee eens dat de regering hierover mag beslissen. Voor mijn part mogen de vakantiedagen verminderd worden”, stelt Nurmohamed.
Een ‘lui’ volk
De VHP’er tracht al geruime tijd zelfs te pleiten voor het afschaffen van vakantiedagen in Suriname. “Wij moeten gewoon leren om van maandag tot en met vrijdag hard te werken. Ook de nationale vrije dagen mogen afgeschaft worden. Wij houden teveel rekening met iedereen in dit land. Daarom hebben wij een ‘lui’ volk”, stelt de politicus.
Vooral op scholen wordt er typisch gewerkt met een aantal dagen waarop lessen worden verzorgd. Indien toevallig één dag komt weg te vallen, komen programma’s in de war. Binnen het huidige systeem van korte werkdagen (van 08:00 uur-13:00 uur) wordt het soms een lastige klus om lesuren in te halen. Nurmohamed pleit in beginsel, naast het verminderen van de vakantiedagen, ook voor het verruimen van de schooluren.
Achterstanden
“Onderwijs heeft al enorme achterstanden. Wij moeten dus concreet praten over het uitbreiden van het aantal uren op school. Voor een middelbare school is 08:00 uur tot 13:00 uur lessen verzorgen en volgen veels te weinig. Hoe plan je zo sport- en veldwerk in naast het verzorgen van colleges?”, stelt hij. De politicus ziet ook graag dat de randvoorwaarden daaromheen worden ingevuld. Vandaar dat hij geen directe implementatie van dit idee wenst.
Daar de leerkrachten op zoek zijn naar betere lonen, dient daarvoor in ruil iets beter gepresteerd te worden. Nurmohamed adviseert Onderwijs om zeker aan dit onderdeel te werken. Vooral om onnodige weerstand de wind uit de zeilen te nemen.
Politiek draagvlak
“Ik wil hebben dat dit politiek draagvlak krijgt. Het is geen enkele regering gelukt om de vakantiedagen in te korten. Ik had gehoopt dat de regering Bouterse dat zou doen, echter plakken zij ook enkele dagen erbij”, stelt Nurmohamed.
Het besluit van het ministerie is intussen in een schrijven bekendgemaakt aan de voorzitter van het VOS Directeurenberaad. Het ministerie heeft ook het besluit genomen om de eindexamens van vwo/havo te verschuiven met zeven schooldagen.
Praktische efficiëntie
Het ministerie had in augustus 2015 al een start gemaakt met de gesprekken over de extensie van schooltijden van het basisonderwijs, lbo, voj en vos.
Het ministerie was toentertijd duidelijk over zijn positie rond de praktische efficiëntie. Het ministerie van Onderwijs had met deze aanzet een leger van bijkans 10.000 leerkrachten die langere uren zouden moeten draaien. Over het financieel aspect werd toen al gesproken.
“Die input moeten de bonden aandragen. Er is ook gesproken over een betere waardering van de leerkrachten en de studiemogelijkheden van de leerkrachten. Als je de leraren geen extra incentives geeft en alleen maar confronteert met extra lesuren, gaan ze gedemotiveerd raken en dit project saboteren”, zei de toenmalige onderdirecteur Roy Narain.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!