Regering wil beleid bijzonder onderwijs veranderen en verbeteren

Raadsadviseur Eddie Jozefzoon
Raadsadviseur Eddie Jozefzoon
“Als er over herwaardering wordt gesproken, gaan belanghebbenden en de samenleving ervan uit dat het om meer geld gaat. De herwaardering van de Presidentiele Onderwijscommissie betreft alle aspecten van het onderwijs, curriculaire, sociale, financiële en andere zaken”, aldus drs. Eddie Jozefzoon. De Presidentiële Onderwijscommissie, onder leiding van de onderwijskundige Josefzoon, heeft op 20 oktober een informatiebijeenkomst gehouden met de Federatie van Instellingen Bijzonder Onderwijs in Suriname (Fibos). Uit verzamelde informatie is gebleken dat de regering voornemens is om het beleid met betrekking tot het bijzonder onderwijs te veranderen en te verbeteren. Onder andere wordt nagegaan of het niet beter zou zijn wanneer de overheid de salarissen van het personeel, die via het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur gaat, via de stichtingen van het bijzonder onderwijs te laten lopen. Om deze en andere regels door te voeren, zal er een wet moeten worden geslagen. Het voornemen is met gemengde gevoelens ontvangen door de Fibos-leden. Men gaat van het standpunt uit dat deze materie goed voorbereid en in optimale samenspraak met alle belanghebbenden wordt besproken. ‘De conceptwet zal alvorens het aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring wordt aangeboden, voorgelegd moeten worden aan de instellingen van het bijzonder onderwijs om misslagen te voorkomen, is een standpunt dat in kringen van het de Fibos werd geuit.
Denkrichtingen en ideeën
Dagblad Suriname wendde zich tot de onderwijskundige Jozefzoon om meer duidelijkheid te verkrijgen. Hij typeerde het gesprek tussen de Presidentiële Onderwijscommissie en het Fibos als informatief. Na Fibos zal er afzonderlijk diepgaand van gedachten gewisseld worden met alle instellingen van het bijzonder onderwijs. Dat wordt nodig geacht, omdat de instellingen naast algemene werkwijzen, vraagstukken en problemen ook specifieke zaken hebben die niet alleen onderling, maar ook van school tot school verschillen. Drs. Jozefzoon: ‘Wij hebben denkrichtingen besproken en ideeën die wij hebben aan hen voorgehouden in het kader van de herwaardering. Dit, om een goede richting aan te houden. De herwaardering zal in samenspraak plaatsvinden. Er zal met alle instellingen van bijzonder onderwijs gesproken worden. Trouwens zij zijn gesprekpartner van de overheid, niet de Fibos.’
Fibos bespreekt voorgenomen veranderingen bij het Bijzonder Onderwijs
De onderwijscommissie buigt zich onder andere over het vraagstuk van de bezoldiging van leerkrachten. Het gaat niet alleen over het salaris, maar ook de overige emolumenten komen aan de orde. De onderwijscommissie (regering) gaat na hoe invulling te geven aan de afspraken met de onderwijsvakbonden. De Onderwijscommissie denkt ook na over het vraagstuk dat speelt om onderwijsgevenden uit het Fiso-systeem te halen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om de positie van de doelgroep te verbeteren. Indien de leerkrachten uit het Fiso-systeem gehaald worden, is de denkrichting van de presidentiele commissie om de betaling niet langer te laten lopen via het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het zal dan plaatsvinden via de respectieve instellingen van het bijzonder onderwijs. De bijzondere schoolbesturen worden nu reeds als werkgever beschouwd, maar zullen in de nieuwe situatie ook verantwoordelijk zijn voor de salarisbetaling en andere zaken, functiewaardering, loopbaan, periodieke beloning, de onderhandelingen over salarisverhogingen met de vakbonden. Het ligt in de bedoeling om openbare scholen onder te brengen in een stichting, die als werkgever zal optreden.
Streefdatum 1 januari 2017
Het ligt in de bedoeling van de commissie om medio november weer met de FIBOS van gedachten te wisselen. Er wordt ernaar gestreefd om de nieuwe structuur van het bijzonder onderwijs per 1 januari 2017 in te voeren.

error: Kopiëren mag niet!