‘Regering geeft opdrachten, ambtenaren hebben die uit te voeren’

Rachel Perri
Rachel Perri
De regering heeft bepaald dat zij die de basiszorgpremie zelf kunnen opbrengen daarvoor moeten opdraaien. Per 1 juni komen 140.000 verzekeringen te vervallen. Dit brengt met zich mee dat onder andere de groepen 0 t/m 16 jaar, studenten (17 t/m 25 jaar), 60-plussers, zwangere vrouwen, personen met een geestelijke of lichamelijke beperking alsmede on- en minvermogenden getoetst moeten worden om in aanmerking te komen voor een door de overheid bekostigde zorgverzekering. De regering is thans bezig het bestand op te schonen. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een basiszorgverkering zijn onduidelijk. Het zou kunnen dat personen onterecht worden afgewezen.
Zorgraad en het Uitvoeringsorgaan Basiszorg niet gekend
Om in aanmerking te komen, moeten burgers en ingezetenen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zij die in aanmerking denken te komen, moeten zich aanmelden voor een vermogensonderzoek, wat een enorme drukte bij de loketten van Sociale Zaken en het SZF veroorzaakt. De Zorgraad en het Uitvoeringsorgaan Basiszorg zijn niet gekend bij het doorvoeren van deze en andere maatregelen. De veranderingen die worden aangebracht, worden via de media en andere kanalen vernomen.
Uitvoeringsorgaan is bevoegd om vermogensonderzoek te plegen
“Wij hebben geen officiële instructies gekregen. Wij weten wat er speelt, kennen de problemen van de mensen en gezien zijn taakstelling zet het Uitvoeringsorgaan zich in om de belangen van de zorgconsument te behartigen en hen bij te staan bij het zoeken van oplossingen. Er wordt in samenspraak met de autoriteiten naar oplossingen gezocht. Het Uitvoeringsorgaan is bevoegd om een vermogensonderzoek te plegen en de uitkomst op te sturen naar het ministerie van Sociale Zaken. Tot nu toe hebben niet veel mensen zich gemeld voor begeleiding en hulp. De mensen die zijn afgewezen, kunnen zich wenden tot het Uitvoeringsorgaan voor begeleiding en het zoeken naar oplossingen”, aldus directeur Rachel Perri van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg. De losse eindjes rond de Basiszorgverzekering werden door Dagblad Suriname aangekaart.
Gebrek aan geld een groot probleem
Volgens Perri hebben de stuiptrekkingen van de Basiszorgverzekering vooral te maken met de economische omstandigheden in het land. De wet is tot stand gekomen in een periode waarin de economie sterker stond, de wisselkoers was stabiel. De premie en andere tarieven waren toereikend om de zorg te laten functioneren volgens de marktconforme tarieven van de dienstverleners. Door de negatieve economische ontwikkeling is de Basiszorgverzekering en alles daaromheen in problemen geraakt. De inkomende premie is anno 2017 niet voldoende om de marktconforme tarieven te betalen. De problemen die zich nu voordoen, hebben te maken met geld. “Alles staat en valt met geld.” In het midden wordt gelaten dat de 0-16-jarigen en de 60-plussers een wettelijke aanspraak op de verzekering hebben en dat de overheid hierop aangesproken kan worden.
Zorgvoorzieningenfonds
Als er verzekerden zijn van wie de medische behandeling meer kost dan de verzekering dekt, kunnen zij gebruik maken van het Zorgvoorzieningenfonds (ZVF). Uit het fonds kan voor het betalen van de eigen bijdrage door de basiszorgverzekerden, die een vast inkomen hebben, maar de eigenbijdrage in behandelingskosten niet kunnen opbrengen, geld tegen een lage rente van 2 % geleend worden met een ruime aflossingstijd die kan uitlopen tot wel 10 jaar. Perri: “Tot nu toe hebben niet veel mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Wij blijven er bekendheid aan geven, want het is in sommige gevallen een oplossing.”
Ambtenaren krijgen harde klappen
Ambtenaren klagen steen en been over de wijze waarop zij bejegend worden door het publiek. De geïrriteerde honderden basiszorgverzekerden, die urenlang in weer en wind op de stoepen van Sociale Zaken en SZF moeten staan, reageren veelal hun frustratie af op de bedienende ambtenaren. “Wij voeren slechts de maatregel en opdracht van de regering uit en incasseren daarbij harde klappen van het publiek en van de politieke bazen, die het onmogelijke van ons verwachten. De positie van de ambtenaren in deze is niet benijdenswaardig.”
Opvattingen en gevoelens van ambtenaren
“Wij weten ook niet precies waarmee wij bezig zijn. Misschien zijn wij zelfs verder van huis en tasten wij nog meer in het duister dan de 140.000 mensen van wie wij moeten onderzoeken of zij recht hebben op een door de overheid bekostigde basiszorgkaart. De regering geeft opdrachten, wij kunnen niet anders dan die uitvoeren. Het werk werd zonder aankondiging en voorbereiding als een lawine over ons heen gestort. Er worden lange uren gemaakt. Ik vrees dat de afwerking van de duizenden dossiers niet zal worden afgerond vanwege het ontbreken aan organisatie, een gedegen methode, een zorgvuldige administratie, kader en manschappen om het varkentje te wassen”, aldus opvattingen en gevoelens die leven onder de ambtenaren.
HD

error: Kopiëren mag niet!