Regelgeving voor drones moet duurzaam zijn

3Regelgeving voor drones moet duurzaam zijn1Een drone voorzien van een defibrillator kan veel sneller bij iemand die getroffen is door hartfalen komen dan een reguliere ambulance. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek, waarvan de resultaten in juni 2017 zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De levensreddende drone kan in een gebied van 12 vierkante kilometer binnen 1 minuut ter plaatse zijn. Daardoor zou de overlevingskans van iemand met hartfalen omhoog kunnen van 8 tot 80%. Het veel gebezigd onderwerp van drones in de maand juli, is momenteel geen onderwerp van gesprek meer in Suriname. Op de achtergrond wordt er van overheidswege wel gewerkt aan regulering van dit onderwerp. De Luchtvaartdienst en Casas zijn bezig met de technische regelgeving. Er is in juli een opdracht van de minister van Openbare Werken, Transport, Communicatie & Toerisme (OWT&C) uitgevaardigd dat dit deel van de regelgeving zo snel als mogelijk van de grond komt.
“Dat is een duidelijk directief van de minister”, zei Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, aan Dagblad Suriname. Er is volgens Baarn wel voldoende wetgeving op basis waarvan er momenteel kan worden opgetreden. In het verleden zou er naar Baarn zijn zeggen ook al zijn opgetreden tegen personen, die in de buurt van de luchthaven te Zorg en Hoop hebben gevlogen. Echter dient er specifieke regelgeving te worden geformuleerd. Voor wat de stand van zaken betreft, kan Baarn nu meegeven dat het wel loopt, maar sneller moet kunnen. Partijen zijn er wel van bewust dat zij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Er moet wel gekeken worden naar welke omstandigheden in het land passen. “Je moet geen regels maken voor een moment. Dat is niet verstandig. Je zou regels moeten maken met het oog op de toekomst”, vertelt Baarn.
Hij vraagt om rekening mee te houden dat het onderwerp nieuw is voor Suriname. Drones kunnen een nuttige functie vervullen binnen de samenleving. Hij verwijst als voorbeeld naar drones die in Nederland worden ingezet door hulpdiensten. “Voordat de ambulance door die hele drukte komt, is de drone al ter plekke. Dus je moet regels maken met het oog op de toekomst. Dan pas ben je duurzaam bezig. Wij komen er zeker uit. Dit heeft ons speciale aandacht. De hobby en het commercieel gebruik van drones neemt toe. Wanneer fenomenen zich manifesteren, moeten wij daarom inspelen”, stelt Baarn.
De huidige wet- en regelgeving zijn niet specifiek van toepassing op drones, maar wel op objecten die de lucht ingaan. Het gaat volgens het diensthoofd specifiek om de professionele drones, die boven een bepaalde hoogte gaan. Conform de wetgeving die van toepassing is op Surinaams luchtruim, moet elk object dat boven de 500 voet vliegt, toestemming hebben van de Luchtvaartdienst. De instanties die nu drones gebruiken voor luchtfoto’s vallen ook hieronder. Duidelijk moet zijn dat beneden de 500 voet er nog geen toestemming nodig is om te mogen vliegen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!