Rashied Doekhie: ‘Hele wereld aan voeten van Suriname’

“De hele wereld is hier aan de voeten van dit land om op allerlei manieren te helpen”, zegt NDP- parlementariër en hoofdbestuurslid Rashied Doekhie aan Dagblad Suriname. De pas nog binnengehaalde USD 550 miljoen obligatielening en de vele andere miljardenleningen die de regering in de afgelopen periode in orde heeft weten te krijgen, is volgens de parlementariër een teken dat president Desi Bouterse en zijn regering kredietwaardig zijn. Doekhie geeft toe dat het land in een impasse zit. “Maar wij proberen samen eruit te klauteren. Het waren deze zelfde schreeuwers van de oppositie die voor de verkiezingen geschreeuwd hadden over isolatie als Bouterse president zou worden. Ik begrijp de mensen die schreeuwen, omdat zij politieke bedoelingen hebben. Zij hebben het land een tijdje in beheer gehad en ze hebben het verknald. Het leningenplafond hadden zij zelf ook overschreden, terwijl al onze ontwikkelingshulp en verdragsmiddelen ook door deze mensen is verbrast. Zeker 80 tot 90% van de wereld heeft een lening nodig alvorens zij iets kan bouwen of realiseren. Zij hebben geen leningen willen nemen. Misschien hebben zij willen stelen”, zegt de NDP’er over de kritiek vanuit de oppositiepartijen.
Doekhie zegt dat alles momenteel gedaan wordt ‘in belang van land en volk’. De politicus vindt dat de regering door mag lenen, totdat zij vindt dat er genoeg is geleend om het land stabiel te houden. “Als wij de leningen niet hadden genomen, zouden wij geen bruggen hebben gebouwd en een raffinaderij bij Staatsolie hebben opgezet. Iemand zal het moeten betalen, maar nu is het ten faveure van het land en volk”, aldus Doekhie.
‘Zelfs de duivel gaat wel eens te biecht’
Doekhie zegt dat de uitspraak dat De Nationale Assemblee (DNA) bij al deze leningen vooraf goedkeuring zou moeten geven ‘flauwekul’ is. “De DNA heeft al lang toestemming gegeven met de wijziging van de Wet op de Staatschuld en het optrekken van het leningenplafond. Zo lang het leningenplafond niet wordt overschreden, heb jij geen toestemming nodig. In hun doeldrieste bui weet de oppositie dat ook niet meer. Alles wat de regering presenteert, is onze baby. Bij alles zeggen zij echter dat het niet goed is. Huizen bouwen is niet goed, water brengen naar Domburg is niet goed, bruggen herstellen is niet goed, scholen bouwen is niet goed. Niets, niets en niets is goed voor deze mensen. Zelfs de duivel gaat wel eens te biecht, maar deze mensen niet”, aldus Doekhie.
‘Wat heeft Santokhi voor ons gebracht?’
De politicus geeft met zijn uitspraken een sneer naar VHP-fractieleider Chan Santokhi die onlangs diverse landen heeft bezocht om hulp voor Suriname te zoeken. “Wat heeft Santokhi voor ons gebracht? Na zoveel te hebben gezegd is hij met nul cent teruggekomen”, zegt Doekhie. Santokhi heeft eerder aangegeven dat hij binnenkort verwacht president Bouterse te informeren over de resultaten van diplomatieke gesprekken en de diasporagemeenschap. “Enkele initiatieven vanuit bijvoorbeeld India, kunnen slechts op regeringsniveau worden opgepakt. De bal ligt dus bij de president en zijn team om de voorzetten die we geven in te koppen”, zei Santokhi. Zo is de Indiase regering volgens hem bereid om te steunen met projecten. Gewacht wordt op een formele uitnodiging.
Suriname kan leningen miljoen keer terugbetalen
“Wij hebben genoeg natuurlijke hulpbronnen om gelden te verdienen voor de terugbetaling van deze leningen. De voorraden zijn zoveel dat je een miljoen keer deze leningen terug kan betalen”, zegt de politicus. Wat volgens hem wel in het vervolg zou moeten gebeuren, is dat de regering gaat investeren in de agrarische sector waar de wereld naar hunkert. “Wij zijn geen Curaçao of Aruba, maar we hebben genoeg goud, water, hout en olie. Daaruit kunnen wij binnen enkele jaren, gelet op de prijzen op de internationale markt, alles binnen de kortste tijd terugbetalen.”
FR

error: Kopiëren mag niet!