Dinsdag 21 mei 2019

Radio Therapeutisch Centrum Suriname werkt aan awarenessIn het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCS) vindt de bestraling van kankerpatiënten plaats. Vanaf 2011 heeft Suriname de beschikking over een bestralingstoestel. Hiermee zijn alle behandelmethoden van kanker mogelijk in Suriname. “Personen die bestraald moeten worden, hoeven niet langer naar het buitenland. Het apparaat dat het RTCS in gebruik heeft, is een liniare versneller, waarmee kankercellen kunnen worden vernietigd”, zegt Mehilal. “De andere twee methoden, chirurgie en chemo, kunnen in dit proces worden ingezet om het uiteindelijke doel, de genezing van de patiënt, te behalen.” Mehilal geeft als advies dat mensen niet te lang moeten wachten omdat een groter gezwel moeilijker te behandelen is.

Er zijn geen standaarden, afhankelijk van de plaats waar de ziekte voorkomt, is de gedraging weer anders. Er wordt per individu bekeken of de behandelmethode kans van slagen heeft. Hierbij wordt ook gelet op de fysieke gesteldheid van de persoon. Wie eenmaal een behandelingstraject ingaat, moet de behandelsessies consequent volgen, omdat anders de kans op genezing drastisch afneemt. Bij bestraling kunnen verschillen worden waargenomen bij patiënten, omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert, de ene persoon is gevoeliger dan de andere. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld 39 keer behandeld worden terwijl bij anderen mogelijk al na minder behandelingen resultaten waar te nemen zijn. Het RTCS is behalve voor Surinamers ook toegankelijk voor patiënten uit de regio. Mensen uit Guyana en Frans-Guyana, maar ook uit landen in het Caribisch gebied vinden hun weg naar Suriname voor bestraling. Hiermee heeft het RTCS ook een regionale functie. Door de betere voorlichting merkt het centrum een toename van patiënten de afgelopen jaren. Mehilal geeft als advies mee dat bij constatering van gezwellen mensen er niet te lang mee moeten rondlopen, maar hulp zoeken via de juiste medische kanalen.
Om de awareness te vergroten ontvangt het RTCS regelmatig ook scholen voor rondleidingen. Scholen krijgen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte een presentatie of voorlichtingsvideo te zien, waarbij ook een rondleiding is inbegrepen. Ook voor het verplegend personeel worden regelmatig informatiesessies over de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied georganiseerd.

RB