Rachied Doekhie: ‘Verdiensten Canawaima leeggeplunderd door Suriname’

‘De verdiensten van Canawaima zijn leeggeplunderd door Suriname’, zegt het NDP-assembleelid Rachied Doekhie aan Dagblad Suriname. Dit zou gedurende de afgelopen 20 jaren hebben plaatsgevonden. De politicus die het noodalarm luidt, zegt dat het verschrikkelijk is dat Suriname momenteel ‘met een zielig verhaal komt aandansen bij het buurland, dat men geen geld heeft om onderhoudskosten te betalen’. Volgens Doekhie heeft Suriname binnen de 20 jaren zeker een bedrag aan 25 miljoen USD verdiend aan de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. Hij legt uit dat de meeste voertuigen vanuit Suriname naar Guyana gaan. In dergelijke gevallen wordt retour betaald voor de nodige onkosten. ‘Dus Suriname verdient meer.’ Hij vindt het dan ook ‘beestachtig dat de dienstdoende autoriteiten waaronder Canawaima ressorteert, niet kunnen aangeven waar het geld naar toe is’.
De NDP-parlementariër memoreert dat de onderhouds- en servicebeurt aan de veerboot gedurende de afgelopen jaren altijd door Guyana heeft plaatsgevonden. Al die tijd heeft het buurland zelf moeten instaan voor de nodige onkosten die hiermee gepaard zijn gegaan. Suriname had indertijd zelfs een bedrag geleend van USD 40.000. Dit bedrag is nog steeds niet terugbetaald. Doekhie zegt dat hij deze brandende kwestie zeker onder de aandacht zal brengen in het parlement. ‘Waar zijn de gelden naar toe gegaan’, vraagt Doekhie.
De veerboot heeft dringend een nieuwe motor nodig, maar Suriname weigert hieraan mee te betalen. Hierdoor is men thans genoodzaakt de veerboot middels een duwboot in de vaart te houden. Deze oplossing is overigens van korte duur. Hierdoor zouden de ruim 330 passagiers, die dagelijks gebruik maken van de veerboot, ernstig gedupeerd kunnen worden. Ingenieurs hebben aangegeven dat de veerboot verscheidene technische mankementen vertoont, waaronder doorgebrande koppen, gebroken propellers, beschadigingen aan ringen en zuigers en een beschadigde gearbox. De stuurboordmachine moet geheel overgehaald worden en er zijn elektrische storingen, waardoor besturing niet goed mogelijk is. De veerboot behoeft dringend een nieuwe DAF-motor. Volgens de Guyanese experts moet dit US$ 72.425 kosten. De helft hiervan moet door Suriname op tafel gelegd worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!