Rachied Doekhie: “De wijzen komen uit het westen”

NDP-parlementariër Rachied Doekhie is zeer verheugd dat het district Nickerie voor het vijfde jaar op rij het hoogste slagingspercentage heeft behaald bij de toets voor het gewoon lager onderwijs (glo). Het totale slagingspercentage voor glo en mulo dit jaar in het rijstdistrict is 78.41%.“Misschien komen de wijzen uit het westen en niet uit het oosten”, zegt de politicus heel trots aan Dagblad Suriname. Doekhie is van huis uit leerkracht. Hij heeft naar zijn zeggen de onderwijzersakte en de hoofdakte behaald en daarnaast beschikt hij over de LO-akte voor de vakken wiskunde, natuurkunde en lichamelijke opvoeding. Dat de kinderen in het district het beter hebben gedaan, komt volgens hem door de culturele en religieuze grip die er nog steeds bestaat. Doekhie voert aan dat Nickerie vanaf de start van de eerste muloschool mensen heeft afgeleverd die zich hebben geprofileerd. Nu wordt het district met Nw. Nickerie zelfs als de tweede stad van Suriname gezien. Aan de schoolgaanden die het minder goed hebben gedaan, zegt Doekhie: “Je gaat naar school voor jezelf en je toekomst. Blijf je best doen. Go na skoro! A san na bijna 90% gratis”.
Kinderen niet te veel opvoeden met materialistische dingen
De NDP-topper benadrukt dat kinderen ook niet te veel moeten worden opgevoed met materialistische dingen. “Alles gaat tegenwoordig om geld, geld en nogmaals geld. Niemand ontkent dat je zonder geld jezelf niet kan kleden, eten en slapen, maar dat moet onder bepaalde omstandigheden niet de boventoon gaan voeren. Kinderen beginnen tegenwoordig landelijk te denken dat geld en dure spullen belangrijker zijn dan onderwijs. Men komt dan alleen op voor geld en materiele dingen. Die zaken moeten wij een beetje anders gaan bekijken”, adviseert Doekhie.
‘Je moet geen onderwijzer zijn om maandelijks alleen fors te verdienen’
Behalve andere belangrijke beroepen is een beroep binnen de onderwijssector volgens de volksvertegenwoordiger een roeping. “Ie musu lobi a sani. Je moet ook weten dat je drie kwart van de dag de verantwoordelijkheid hebt over kinderen van derden en dat je het goed moet doen. Je moet geen onderwijzer zijn om alleen maandelijks fors te verdienen. Het moet een combinatie zijn van goede opvoeding en prestatie, waarna de beloning volgt”, aldus Doekhie.
Nog geen tijd voor Nickeriaanse universiteit
Gezien de topprestaties van leerlingen uit het district wordt er al jaren gesproken over een eigen universiteit voor de studenten van dit district. Nu moeten afgestudeerden van de middelbare scholen in Paramaribo verblijven om van een universitaire opleiding te kunnen genieten. “Ik was de grootste schreeuwer van een eigen Nickeriaanse universiteit toen ik nog op de Kweekschool zat. Echter moet ik toegeven dat ik een echte universiteit nog niet zie zitten. Om die investering te doen voor 100 kinderen, moet je naast een gebouw ook bevoegde docenten en wetenschappers hebben. De investering zal immens zijn”, zegt de NDP’er. Door inspanningen is het wel gelukt om bepaalde dependances van hbo-opleidingen in Nickerie te halen. Volgens de politicus moet op de eerste plaats nu meer aandacht worden geschonken aan het verder ontwikkelen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Wat hem betreft zijn de afstanden tussen de districten ook niet zover. De situatie was volgens hem nog erger toen hij in Paramaribo moest studeren.
Nickeriaanse leerkrachten hebben het minst gestaakt
Doekhie benadrukt dat Nickerie het district is dat het minst heeft meegedaan met de stakingen. “Dus wanneer Wilgo Valies en andere pseudo-deskundigen proberen aan te geven dat de stakingen geen reden zijn voor de slechte schoolresultaten, is dit het bewijs. De onderwijsbonden zijn naar Nickerie gegaan om te staken en nauwelijks 23 mensen waren op de been. De leerkrachten zijn op de school gebleven. In Nickerie hebben de leerkrachten een oor voor de leerlingen gehad, omdat de ontwikkelingsdrempel daar ook anders ligt”, aldus Doekhie. De politicus vindt dat zaken als minder goed functionerende toiletten of slecht geschilderde scholen niet een probleem moeten vormen voor het neerzetten van goede schoolprestaties, omdat ‘de wereld heeft geleerd dat onderwijs beter kan worden gegeven in de vrije natuur’. “Het is dan niet gedwongen. Ie kan sidong lekker ondro wang knippa bong in wang tra sfeer, dan deng pikien e teki wang pikinso moro. Je moet me niet komen uitleggen dat dit en dat niet goed zijn. Het is ook niet de schuld van de ouders, want vanaf ..tig jaren is het bekend dat de meeste ouders overdag aan het werk zijn. Wanneer de leerkrachten niet op school verschijnen, zal dat wel nadelig werken”, aldus Doekhie.
FR

error: Kopiëren mag niet!