Woensdag 20 februari 2019

FrontHet tuchtcollege van de SVB, onder leiding van Keshopersad Gangaram Panday, had een moeilijke zitting woensdagavond in het Emile de Lafuente Sportcomplex. Op de rol stond de behandeling van de zaak van arbiter Mozes Keketie, die op verschillende manieren slachtoffer is geworden tijdens en na de wedstrijd tussen PVV en Inter Moengotapoe, gespeeld op vrijdag 19 januari 2018. Het tuchtcollege gaf daarbij aan de voorzitter van de Politie Voetbalvereniging (PVV), Mielando Atompai, een stadionverbod van 2 maanden voor het bedreigen en beledigen van de scheidsrechter. PVV-speler Anthony Thalia krijgt 2 maanden speelverbod voor eveneens het bedreigen en beledigen van de arbiter. Aan Albert Nading, teammanager van Inter Moengotapoe, is een straf van 1 maand opgelegd om te functioneren in welke hoedanigheid dan ook bij wedstrijden onder auspiciën van de SVB. Op de zitting heeft de politieman Atompai zich wederom laten gaan door de uitlating te doen de arbiter te zullen klappen. Ook zal hij zijn stadionverbod negeren en vandaag in het Dr. Ir. F. Essedstadion aanwezig zijn bij de wedstrijd Botopasi – PVV in de SVB Eerste Divisie. Tegen Atompai, Thalia en Nading heeft Keketie ook aangifte gedaan op het bureau Flora.

Atompai
De 27-jarige politieagent Atompai, die ook secretaris is van de Surinaamse Politiebond (SPB), heeft zich flink laten gaan. Tijdens de rust van de wedstrijd zei hij aan mensen van PVV, die frisdrank brachten voor de arbiter “unu no musu gi ding dagu dringi”, doelende op de match-officials. De PVV-voorzitter zei verder tegen arbiter Keketie: “if mi no fong ju, mo pai wang man fu fong yu”. Op de zitting gaf Atompai toe deze uitlatingen gedaan te hebben, maar pas nadat deze door de supporters waren geuit. Volgens de PVV-voorzitter waren supporters van beide ploegen het oneens met beslissingen van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd. Met zijn uitlatingen wilde hij de scheidsrechter juist in bescherming nemen, omdat hij het vermoeden had dat de supporters hem zouden mishandelen.

Voertuig vernield
Atompai gaf op de zitting verder aan dat hij tijdens rust te horen kreeg dat de auto van Keketie, die achter de ereloge geparkeerd stond en bij hem bekend is, vernield zou worden. Op een gegeven moment zag Atompai zeker 8 tot 10 supporters rondom het voertuig van de arbiter en heeft hen verwijderd. Dit, omdat hij een vermoeden had dat deze groep de auto zou vernielen en PVV het verwijt ter zake zou krijgen. Atompai kon op de zitting wel niet aangeven van welke ploeg de supporters waren. Saillant detail is dat de auto van Keketie na de wedstrijd werkelijk vernield was.

Klappen en negeren stadionverbod
Atompai was het niet eens met de strafeis van 2 maanden stadionverbod en een boete van SRD 300. Hij wilde geen straf opgelegd krijgen. Na zijn uitspraak gehoord te hebben en bij het verlaten van de zaal deed hij de uitlating arbiter Keketie te zullen klappen. Hij zou ervoor zorgen dat die geen letsels oploopt, waardoor hij niet opgesloten kan worden. Verder zal hij zijn stadionverbod negeren en vrijdag (vanavond) in het stadion aanwezig zijn wanneer PVV speelt. Hij wil zien wie hem uit het stadion verwijdert.

Niet mishandelen
De 22-jarige Thalia kreeg in de 45ste minuut van de wedstrijd zijn tweede gele kaart, rood dus. Op zitting gaf hij aan dat hij niet eens was met de tweede gele kaart en zich daarom begaf richting de arbiter. Hij zou hem niet mishandelen, maar alleen om rekenschap vragen. Op de zitting kwam naar voren dat als zijn aanvoerder hem niet had tegengehouden, hij de arbiter misschien mishandeld had. Na zijn rode kaart zei hij aan de arbiter: “yu k….. vriendje, jo sji mo saka yu bantie”. Na de wedstrijd bleek dit werkelijk gebeurd te zijn. Thalia ontkende op de zitting de auto te hebben vernield. Feit is wel dat het tuchtcollege ervan uitgaat dat zijn gehoor wel aanstoot heeft genomen van zijn uitlatingen om de auto van Keketie te vernielen. Ook Thalia was het niet eens met de straf van 2 maanden en boete van SRD 500.

Spijt
De teammanager van Inter Moengotapoe, de 46-jarige Albert Nading, had er achteraf spijt van om arbiter Keketie te hebben beledigd en uitgescholden. Hij beloofde zich voortaan correct te zullen gedragen. Nading was het oneens met Keketie dat hij alleen geel gaf aan PVV’s Thalia voor een zware overtreding op een speler van Inter Moengotapoe. “Na wan k…. redi karta”, zou hij hebben gezegd. Nading werd door Keketie aangemaand om de reservebank te verlaten. Tijdens het weglopen zei hij: ‘yu na wang lo m.p.p je blo. Yu na wang m.p.p. Te mi nanga ju ow miti, jo sji sang mo du nanga yu”, zou Nading aan Keketie gezegd hebben. Hij krijgt een straf van een maand en een boete van SRD 200.
Alle 3 gedaagden kunnen binnen 3 dagen in hoger beroep gaan bij het bestuur van de SVB. De boetes moeten binnen 14 dagen betaald worden, anders wordt dat omgezet in een straf.

Jaswant Gajadien