Zaterdag 15 december 2018

Pure vorm van diversificatie binnen Grassalco1Het mijnbouwbedrijf Grassalco heeft in 2012 in het district Commewijne, een stuk terrein van ruim 340 hectaren op de veiling gekocht. Het lag in de bedoeling om het terrein alleen te bestemmen voor zandafgraving. Naderhand nam het bedrijf een strategie voor diversificatie van haar eigen positie in acht. Zij zal op een deel van dit terrein een plantvermeerderingsbedrijf opzetten. “Dit is niet onze core business. Wij gaan ons ook niet met personeel erin stoppen. Wij zullen geld erin stoppen om een business te creëren voor Grassalco”, stelt de Algemene directeur Sergio Akiemboto.

De link met de mijnbouwsector wordt gezocht in de fase van rehabilitatie van mijnen na mijnactiviteiten. Om dat te kunnen doen, hebben de mijnbouwbedrijven ook plantmateriaal nodig om de uitgemijnde gebieden te beplanten. Momenteel wordt plantmateriaal veelal geïmporteerd.
“In het verlengde daarvan hebben wij gekeken naar de visie van de regering om voedselschuur te worden. Voedselschuur worden is leuk, maar je moet wel de randvoorwaarden hebben. Daarvoor moet je wel een opleidingsniveau hebben voor landbouwers, je moet wel investering in infrastructuur hebben voor landbouwers, je moet plantmateriaal hebben etc.”, zegt Akiemboto.

Dit plantvermeerderingsbedrijf zal voor zowel lokale als buitenlandse afnemers worden ingezet.
Nu al heeft Grassalco uit Nederland een bestelling van Aloe Vera planten in haar portfolio kunnen schuiven. De bedoeling is om met grote bedrijven in de branche in zee te gaan. Het streven is om tussen de 1 miljoen en 2 miljoen plantjes per jaar te produceren voor de lokale markt en export. Het project heeft al US$ 250.000 gekost. In totaal zal het een investering van US$ 800.000 worden. Het terrein van 340 hectaren is voor SRD 4.5 miljoen opgekocht. Het deel van 240 hectaren van dit terrein zal wel worden bestemd voor zandafgraving. Voor Akiemboto is dit een pure vorm van diversificatie binnen Grassalco.

Kavish Ganesh