Protestactie Sleur: “My government is lying to you”

Protestactie Sleur (1) (Copy)
Protestactie Sleur (2) (Copy)
Protestactie Sleur (3) (Copy)
Protestactie Sleur (4) (Copy)
Protestactie Sleur (6) (Copy)
Frontfoto 1Erlan Sleur, de oprichter van Probios, heeft gisteren een protestactie gehouden tegen de verdere vernietiging van het bos en het milieu op het Onafhankelijkheidsplein. Aanleiding is de klimaatconferentie voor en door de HFLD-landen, die drie dagen heeft geduurd. De protestactie viel samen met de sluitingsdag van deze conferentie, waarbij gevraagd wordt naar een financiële compensatie voor het behoud van onze bossen.
Bossen kunnen niet praten
“Onze bossen hebben geen stem, en kunnen niet praten. De bossen zijn aan het hijgen en puffen onder de zware vernietiging door onder andere de houtkap”, begon Sleur. “Het kan niet zo zijn dat we moeten wachten op compensatie om onze bossen te beschermen. Onze regering moet zich schamen om zulke uitlatingen te doen, want met zulke uitlatingen geef je aan, dat als je zulke compensaties niet krijgt, onze bossen verder vernietigd worden.” Sleur is verder van mening dat zolang de corruptie hoogtij viert, Suriname geen aanspraak zal maken op de financiële vergoedingen.
Grillen
“Op satellietfoto’s is duidelijk te zien hoe onze bossen zwaar vernietigd worden.” Volgens de milieuactivist wordt het bos in hoog tempo, vooral door Maleisische en Chinese houtkapbedrijven, van de kaart geveegd. “De binnenlandbewoners, waaronder de inheemsen, zijn aan de grillen van de regering overgeleverd en dat kunnen wij niet langer toelaten”, stelde Sleur in de hete middagzon op het Onafhankelijkheidsplein. “De mensen staan machteloos en kunnen niets anders dan toekijken hoe hun leefomgeving wordt vernield. Ze moeten toekijken hoe hun water en vissen worden vernietigd en vergiftigd met kwik. En hier in de stad doet men alsof het om hout gaat.” Sleur zegt dat het moet stoppen om dollartekens te zien als een boom wordt waargenomen. Hierna scandeerde Sleur een aantal keren “respect voor onze bossen”. De oprichter van Probios verduidelijkte dat hij met bossen niet alleen bomen, maar ook de mensen en dieren bedoelt. “Je kon vroeger het water uit de rivieren drinken. Tegenwoordig is het allemaal gif. En nu wil men compensatie voor het vernietigen.”
Beestachtig
De mooie presentaties ten spijt, Sleur merkte op dat de buitenlanders wel zullen weten dat we de boel voor de gek houden, doelend op de regering. “Het is beestachtig wat nu gebeurt.” Sleur zegt dat het onmogelijk is dat zoveel bos wordt gekapt en dat het volk toch dagelijks armer wordt en dat de schulden van het land alleen maar groter worden.
Voor de gek
Ook het argument dat skalians het kwik verwijderen is bij Sleur in het verkeerde keelgat geschoten. “Wie houdt de minister voor de gek?” vraagt hij fel. De activist, die ook bioloog is, zegt dat skalians er niet zijn om kwik te verwijderen, maar voor de goudwinning en dat deze het water vervuilen. Sleur zegt dat de uitlatingen van minister Dodson worden gesteund door de regering, want er wordt noch vanuit regeringszijde noch door het parlement een tegengeluid geproduceerd. Ook de oppositie laat het afweten. “Schamen jullie je heel erg diep dat jullie praten over bescherming van onze bossen, terwijl er wordt toegekeken hoe onze bossen worden vernietigd.” Hierna richtte Sleur zich in het Engels tot de internationale gasten. “Don’t be fooled by our government, don’t be fooled by the beautiful photos, there is an ugly side, and that is the logging, the goldmining, the pollution of our rivers. This is the way indigenous people are treated, my government is lying to you”, zei Sleur.
Gelul
Hierna kwam Yupta, vertegenwoordiger van de Wayana’s, aan het woord. Yupta gaf aan dat zij ook aanwezig was op het seminar van de HFLD-landen en dat de presentaties mooi waren, maar dat dit niet de realiteit is. Als bewoonster van een dorp, dat onderdeel is van een concessie, zei de woordvoerder dat de bewoners geen vlees en vis meer kunnen eten omdat deze kwik bevatten. “Men laat mooie posters zien, maar we kunnen niet kiezen in het bos wat we willen eten. Als je honger hebt eet je wat de natuur je te bieden heeft. Daarom ben ik hier om mijn stem te laten horen, omdat de overheid ons voor de gek houdt. De mooie overeenkomsten en verdragen zijn gelul”, besloot de woordvoerder van de Wayana’s.
RB

error: Kopiëren mag niet!