Protest BvL/ALS op 1 oktober definitief

Protest BvL-ALS op 1 oktober is definitiefZij die dachten dat de leden van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) een toontje lager zouden zingen, na de intimidatie vanuit Onderwijsminister Lilian Ferrier, hebben het glad mis. De aangekondigde protestactie door de bonden op 1 oktober staat vast. Dit bevestigde bondsvoorzitter Valies donderdag tijdens de persconferentie in het BvL-centrum. Valies, die maandag nog niet wist hoe de protestactie zou uitpakken, gaf donderdag te kennen dat het een eendaagse actie betreft. Ondertussen heeft de minister wel haar zegje gedaan over de financiële eisen van de leraren. In grote lijnen kan gesteld worden dat de leraren kunnen fluiten naar de uitvoering van die eisen, met uitzondering van de uitbetaling van de twk (terugwerkende kracht).
Volgens Valies heeft de minister tot nog toe geen respectvolle approach getoond naar de leraren toe. “De minister doet verregaande uitspraken. Afgezien van het criminaliseren van de voorzitter van BvL/ALS, heeft Ferrier in niet mis te verstane woorden aangegeven dat ze geen respect heeft voor de rechten van de werknemers. Dit, terwijl die rechten verankerd zijn in de grondwet.” Eén van die rechten is de vrijheid van vakvereniging. Doordat de samenleving gestoeld is op democratische principes, mag niemand aan dit recht komen, voert Valies aan. Dit betekent dat geen enkele intimidatiestrategie vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) weerstand kan bieden tegen het hanteren van het uiterste middel. “De minister zegt dat de gevestigde orde bepaald heeft dat de leerkrachten op 1 oktober naar school moeten gaan, anders zullen er maatregelen volgen. Is dit het begin van dictatuur in Suriname? Gaan we terug naar de slaventijd? De Staat Suriname heeft conventies getekend waarin expliciet is gezegd dat de overheid op geen enkele wijze werknemers kan discrimineren of maatregelen kan treffen tegen hen die geen lid zijn van een vakbond of juist participeren aan vakbondsactiviteiten.”
Valies beklemtoont dat de leraren niet van plan zijn om met de handen in het haar te zitten, evenmin wanneer er dreigementen worden geuit naar hen toe. “Ferrier is een minister die dictatoriale neigingen heeft en eigenlijk geen overleg wenst met niemand. Zij wil in haar eentje allerlei beslissingen nemen.” Valies merkt op dat de samenleving niet solidair is met de situatie waarin de leraren verwikkeld zijn geraakt. Hij accentueert dat hij niet degene is die de staking heeft aangemoedigd. “Het uiteindelijk besluit wordt genomen door de leraren; ik ben geen dictator. Het is heel gemakkelijk om te focussen op de actie, maar men neemt niet eens de moeite om na te gaan waarom het uiterste middel is gekozen. Soms moet je die onprettige stappen nemen om de overheid duidelijk te maken dat we in de gevarenzone zijn wanneer het om onderwijs gaat. Deze vakbond houdt zich bovendien niet alleen bezig met de lonen, maar met het totaal onderwijsgebeuren”, aldus Valies.
KSR

error: Kopiëren mag niet!