Project zoetwaterexport in de doofpot?

1 Hoe staat het met onze  waterexportOp 12 december 2018 heeft het Waterforum Suriname zijn 6-jarig bestaan gevierd. Door de voorzitter, Manoj Hindori, werden de diverse zaken gememoreerd die het waterforum hebben bereikt, met name bewustwording rond het gebruik van water, de voordelen van water op de gezondheid en de vele projecten die zijn ontplooid en nog ontplooid moeten worden ten aanzien van water. Ook is heel kort gesproken over de samenwerking en gesprekken die gevoerd zijn met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen over het 4 conceptwaterwetten, te weten de Wet Toezicht Drinkwaterkwaliteit, Wet Grondwaterbeschermingsgebieden, Grondwaterwet en Wet Suriname Waterautoriteit. De voorzitter wilde in dit licht het partnerschap met het ministerie van NH benadrukken. Voor hem was dit een succesvol voorbeeld van public private partnership. Echter is er geen woord gerept over het zoetwaterproject van de overheid, waarbij men over zou gaan tot de duurzame export van zoetwater vanuit Suriname naar Barbados.
Euro 50 miljoen geïnvesteerd
In november 2016 werd bekendgemaakt dat het eerste transport van zoetwater door middel van een sleepboot met een flextank naar Barbados zou plaatsvinden. Tijdens de testfase zou ongeveer 2.500.000 liter water uit de Surinamerivier verscheept worden. De corporate executive officer van Amazone Resources, Auke Piek, was hoopvol gestemd over duurzaam export van zoetwater vanuit Suriname naar Barbados. Dit was een testfase, waarbij het water afkomstig uit de Surinamerivier in een container zou worden gesleept over een afstand van circa 1.000 kilometers. Amazone Resources zou in dit verband ongeveer Euro 50 miljoen investeren in Suriname. De haalbaarheidsstudie is mede gefinancierd door het bedrijf Amazone Resources. Dit Zwitsers-Nederlandse bedrijf heeft in 2012 van de Surinaamse regering een vergunning gekregen om Surinaams zoetwater te mogen ‘pompen’ en verkopen.
Veel geld voor Suriname
Onderzoekers waren tot de conclusie gekomen dat Suriname veel geld zou kunnen verdienen met de export van zoet oppervlaktewater. De Nederlandse ambassade in Suriname had ruim Euro 120.000 beschikbaar gesteld voor nader onderzoek naar de gevolgen van waterexport voor de natuur. Het Nederlandse kennisinstituut Deltares voerde dit onderzoek samen met een Surinaams milieu-instituut uit. Onder andere het toeristische eiland Barbados was geïnteresseerd in het Surinaamse water. Dit bleek uit een studie die Conservation International Suriname (CIS) had uitgevoerd. Barbados zou per jaar behoefte hebben aan 8 miljoen kubieke meter drinkwater. Er werd toen aangegeven dat Barbados gemiddeld 3,50 euro per kubieke meter betaalde voor water. Door het Surinaamse water af te nemen, zouden ze ongeveer 1,50 euro per kubieke meter betalen. De regering van Suriname zal vooral profiteren van de waterverkoop via royalty’s en belasting, die het verkopende bedrijf zal afdragen. Per jaar zal dat bijna 5 miljoen euro bedragen, ongeveer 40% van de totale inkomsten uit de zoetwaterexport.
NK

error: Kopiëren mag niet!