Woensdag 23 januari 2019

Voordat first lady Ingrid Bouterse-Waldring het schoolvoedingsproject in 2019 opstart, is gewenst dat er een grondig onderzoek komt naar de misstanden die tijdens het project Naschoolse Opvang zijn geweest. Aan het woord zijn de assembleeleden Sheilendra Girjasing uit Commewijne en Mahinder Jogi uit Saramacca. Beide parlementariërs zeggen aan Dagblad Suriname dat noch de presidentsvrouw noch president Desi Bouterse de samenleving ervan heeft kunnen overtuigen dat dezelfde misstanden zich niet weer zullen herhalen. “Laten wij samen als parlement en regering gaan kijken hoe het inderdaad beter kan. De first lady noemt het kind nu bij naam. Het gaat om eten en drinken. Precies daar gaat het mis. Er is geen enkele duidelijkheid, geen enkele transparantie. Het project wordt gewoon als camouflage gebruikt om de verkiezingen van 2020 te winnen voor de NDP. Zoals alle militairen een camouflagepak aantrekken, heeft Bouterse ook geleerd zichzelf te camoufleren”, zegt Jogi. Girjasing vindt een schoolvoedingsproject op zichzelf geen slecht idee, omdat kinderen hier in aanmerking zullen komen voor voeding. “De president heeft het volk verarmd, dus hij doet zijn best om de kinderen dan de hard nodige voeding te geven. De hele bevolking heeft honger, maar de president houdt de mensen rustig met eten. Structureel blijven de oplossingen echter weg. Het zijn brood en spelen waarmee deze president het volk nog zoet wil houden”, zegt hij aan de krant.

Scholen goed uitgerust om keukens te draaien?
Jogi vraagt zich af of participerende scholen goed uitgerust zijn om een keuken te kunnen draaien. “Gaat er een openbare aanbesteding worden gehouden? Hebben de scholen personeel om het werk aan te kunnen? Wie zal koken? Hoe staat het met de gezondheid en keuring van de mensen in deze keukens? Wie zal opdraaien voor de hele uitrusting in de keukens? Wie zal de goederen leveren en hoe gaat hiervoor betaald worden? Hoe zal de procedure van opkoop van groenten, fruit en vlees lopen?”, stelt hij. Volgens de VHP’er is er geen enkele garantie ingebouwd dat leveranciers voor hun diensten niet verplicht zullen worden om de regeringspartij te ondersteunen met stemmen bij de opkomende verkiezingen.

Studieresultaten juist verergerd
Volgens Girjasing is het project Naschoolse Opvang een ‘complete corrupte bende’ geweest. “Mensen hebben met valse voorwendselen geld gemaakt op ruggen van deze bevolking door de kinderen hele lage kwaliteit voeding te geven. Als we de zaak gaan evalueren, merken wij ook niet dat de studieresultaten vooruit zijn gegaan. Integendeel blijven de resultaten naar beneden gaan. Het enige dat gebeurd is, is dat bepaalde mensen van de organisatie steenrijk zijn geworden”, aldus de politicus. De parlementariër uit Commewijne benadrukt dat haast alle projecten onder de NDP-regering de afgelopen 8 jaren geschoeid zijn geweest op corruptie. “Weet u hoeveel mensen binnen de NDP miljonair zijn geworden door de naschoolse opvang? We praten hier over SRD 142 miljoen dat binnen 2 jaar is gejat van de overheid. Je ziet ook de weelde waarin bepaalde mensen in deze samenleving zich wanen. Vroeger hadden zij niet eens een riem om hun broek op te houden, maar nu puilt hun buik uit van alle kanten. Allemaal verkregen door gestolen geld en valse voorwendselen. NSO is het project waar deze regering zich helemaal heeft laten gaan door te tonen dat zij gekomen is om een ‘inhaalslag’ te plegen.”

Presidentsvrouw moest in Brazilië vragen ‘hoe niet te frauderen’
De first lady is tijdens het werkbezoek aan Brazilië op veldbezoek geweest om van dichtbij mee te maken hoe het schoolvoedingsproject van Brazilië werkt. “Moet zij tot naar Brazilië om te weten dat de kinderen hier honger hebben? De presidentsvrouw zou er beter aan doen door in Brazilië te vragen hoe men niet moet frauderen bij zo een project”, stelt Girjasing. Het enige dat volgens hem nu nodig is, zijn eerlijke mensen. “Mensen die beseffen dat zij worden betaald, waardoor zij correct eten moeten klaarmaken en het precieze aantal porties leveren voor de scholieren. Een portie van 10 cent moet ook geen SRD 10 kosten.”

Misschien is niemand schuldig
Jogi benadrukt dat een start moet worden gemaakt door de aanbevelingen welke genoemd zijn in het evaluatierapport over naschoolse opvang, per direct naar de procureur-generaal op te sturen. “Laten wij eerst duidelijkheid brengen bij NSO. Misschien is niemand schuldig. Hiermee is ook het kind maximaal geholpen”, aldus de politicus.

FR