Woensdag 23 januari 2019

President Kovind naast Suriname ook naar Griekenland en CubaDe Indiase president Ram Nath Kovind zal zijn laatste buitenlandse reis tijdens zijn eerste termijn vrijdag beginnen. Dan vertrekt hij naar Griekenland als onderdeel van een drielandenbezoek, waartoe ook Suriname behoort. Hij arriveert op 16 juni in Griekenland, op 19 juni in Suriname en op 22 juni in Cuba als laatste destinatie. Kovind reist mee met de Indiase minister voor Staal, Vishnu Deo Sai, twee leden van de Lok Sabha (parlement) Dinesh Kashyap en Nityanand Rai en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Als Kovind in Suriname arriveert, zal dat het eerste bezoek ooit zijn van een Indiaas staatshoofd in ons land. Het bezoek van de president aan Suriname en Cuba moet gezien worden in het kader van het beleid van New Delhi om een belangrijke rol te gaan spelen binnen Latijns-Amerika. In dit kader heeft vicepresident M. Venkajah Naidu een maand geleden een bezoek gebracht aan Guatemala, Panama en Peru. In Suriname zal Kovind, die op uitnodiging van president Desi Bouterse is gekomen, diverse gesprekken houden met de president en andere regeringsvertegenwoordigers. Verder zullen er ook een paar overeenkomsten getekend worden, vooral op het gebied van gezondheid en ICT. India zal ook een paar credit-lines aan Suriname aanbieden als onderdeel van ontwikkelingshulp. Suriname bestaat uit 37 procent met inwoners van Indiase origine. Kovind zal ook de fundering leggen voor de Vivekananda Cultural Centre. Op 21 juni zal de president present zijn bij de International Yoga Day in KKF.

In Griekenland zal Kovind regeringstoppers spreken. Ook zal hij meetings houden met Indiase en Griekse bedrijfseigenaren. Verder zal de president ook een toespraak houden tijdens een conferentie over Indiase en Europese samenwerking om de wereld te veranderen. India en Griekenland hebben een handelssamenwerking van bijna US$ 530 miljoen per jaar. Er is een aantal Indiase bedrijven actief in Griekenland, waaronder in de farmaceutische industrie, infrastructuur en staalsector. Er wonen bijkans 12.000 Indiërs in Griekenland.

Voor Cuba zal het ook voor het eerst zijn dat een Indiase president dit land bezoekt. Kovind zal gesprekken voeren met de nieuwe president Miguel Diaz-Canel. Er zullen 4 overeenkomsten getekend worden met dit eiland op het gebied van biotechnologie en traditionele en alternatieve medicijnen.