President Bouterse vol of over Indonesië

1President Bouterse vol of over Indonesië‘We zijn vaak te veel gefocust op de oude relatie’

President Desi Bouterse heeft Benz Abas beëdigd tot buitengewoon en gevolmachtigde ambassadeur. Abas krijgt als standplaats Indonesië. Met de accreditatie van Abas gaat voor veel Surinamers een nieuwe wereld open, die volgens het staatshoofd vaak te eng denken over Indonesië. De grote vooruitgang van het land, dat eerder ook kolonie was van Nederland, maakt het volgens Bouterse daarom niet vreemd dat een instituut in dat land de vestiging van multinational Newmont daar heeft opgekocht. “Stelt u zich voor dat Grassalco ineens Newmont opkoopt. Op dat niveau praten wij. Er is een taak voor ons weggelegd, want veel Surinamers weten niet wat in de wereld gebeurt. We zijn vaak te veel gefocust op de oude relatie. Natuurlijke zijn dat historische broeders, maar wij moeten kijken naar wat de wereld ons biedt”, stelde de president in zijn toespraak. Het staatshoofd was vol lof over de mogelijkheden die deze relatieversteviging Suriname te bieden heeft. Indonesië heeft volgens hem de grootste economie in Zuidoost Azië. “Veel mensen weten niet eens dat Indonesië lid is van de G20 en gekwalificeerd is als een nieuw geïndustrialiseerd land. Vanaf 2018 is Indonesië ’s werelds zestiende grootste economie door hun nominale GDP. Indonesië wordt thans gekenmerkt als de derde grootste democratie in de wereld”, stelde de president.
Bijzondere opdrachten aan Abas
Abas heeft enkele bijzondere opdrachten meegekregen. Naast het behartigen van de belangen van Surinamers in het buitenland, zal Abas volgens de president ook activiteiten moeten coördineren om buitenlandse investeringen te stimuleren die kunnen bijdragen aan het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen, het bevorderen van de bijdrage van de Surinamers in diaspora en het bevorderen van de toerismestroom vanuit Indonesië naar Suriname toe. Daarnaast verwacht de president dat er mede invulling wordt gegeven aan de gemaakte afspraken op de gebieden van politieke, technische en economische samenwerking. Er zal verder sectorale diepgang worden gegeven aan de bevordering van de samenwerking op de gebieden van handel, landbouw, veeteelt, visserij, toerisme, infrastructuur, transport en bankwezen.
Historische relatie vanaf 1890
Het gaat volgens het staatshoofd om het verder onderhouden van de uitstekende en sterke bilaterale relaties. Suriname en Indonesië hebben vanaf 1890 historische banden, terwijl de diplomatieke betrekkingen op 24 januari 1976 werden aangegaan. Er zijn regelmatige ontmoetingen op ministerieel niveau. Een voorbeeld daarvan was het recente bezoek van minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken aan Bali. Daarnaast is er ook een toename van wederzijdse bezoeken van hooggeplaatste functionarissen en delegaties van de private sector, terwijl ook wederzijdse ondersteuning is op internationale fora. Niet vergeten moet worden het contact tussen burgers van beide landen onderling, aangezien Indonesië ook het land van herkomst is van de Javanen.
Abas komt uit gelederen HvB
Abas is één van de eerste personen die de diplomatenopleiding met succes heeft doorlopen bij het Suriname Diplomaten Instituut (SDI). Hij komt uit de gelederen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) onder leiding van Raymond Sapoen en Mike Noersalim. Abas is eerder ook directeur geweest van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas), maar moest in januari 2016 zijn directeursfunctie afstaan aan Derryl Boetoe.
FR

error: Kopiëren mag niet!