Precarious work zorgt voor onzekere toekomst

Tijdens de Workshop rond het onderwerp precarious work heeft de voorzitter van C-47, Robby Berenstein, aangegeven dat deze vorm van arbeid voeren, zorgt voor een onzekere toekomst. De vakcentrale is namelijk opgericht op basis van de drang naar persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van zijn gezin. Vandaar dat C-47 volgens Berenstein het initiatief heeft genomen om deze workshop te organiseren. Men heeft immers geconstateerd dat precarious work een enorme impact heeft op medewerkers. Het gevaar dat de vakbond heeft geconstateerd, is dat mensen en zelfs vakbondsleiders dit als normaal zien. “Hierdoor dreigen we aan een aantal zaken voorbij te gaan, zoals het afnemen van het ledenbestand van de bonden.” Berenstein zegt dat het tijdelijk inhuren van werkers via uitzendbureaus ver buiten haar gegeven is gaan groeien. Deze werkers zijn dus moeilijk te organiseren. “Daar ligt onze taak; ook de groep moet georganiseerd aan het werk, zodat een stukje gelijkheid en rechtvaardigheid kan optreden”, stelt de C-47-voorzitter.
De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, heeft bij het officieel openen van de workshop stilgestaan bij het feit dat de vakcentrale het initiatief genomen heeft om gezamenlijk en diep na te denken en oplossingen te bedenken voor het ook in Suriname voorkomend fenomeen precarious work. Precarious work heeft verschillende achtergronden in verschillende landen en regio’s. Hoe de situatie in Suriname eruit ziet, zal nu volgens de minister aan de orde gebracht moeten worden. De collectieve onderhandelingen van verenigde werknemers zijn in staat als instrument te dienen om alle excessen, die onder precarious work vallen, gezamenlijk te elimineren. “Een aspect van de onzekere positie van de werknemers wordt gevormd door het fenomeen van contractarbeid. In dit kader is aan De Nationale Assemblee (DNA) aangeboden aan de ene kant wetgeving om de rechtspositie van uitzendkrachten te reguleren en uitbuiting en rechtsonzekerheid zoveel mogelijk op basis van ILO-verdrag no 181 weg te nemen. Aan de andere kant is mede door de oproep van de vakbond het wetsontwerp Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan het parlement aangeboden. Met deze wet zal er aan het ongelimiteerd verlengen van arbeidsovereenkomsten langs de lijnen van het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek gewerkt worden.”
Tijdens de workshop is een reeks inleidingen verzorgd, waarbij er is gesproken over de gevolgen van precarious work voor medewerkers, alsook voor de economie. Inleider Clayton Wallerlei gaf een toelichting over de verschillende dimensies en aspecten rond precarious work. Hij heeft daarbij aangegeven dat ten aanzien van Suriname de stand van zaken rond precarious work niet bekend zijn. “Er zou gedegen onderzoek verricht moeten worden.” Naar zijn schatting kan echter gezegd worden dat er een stijgende trend optreedt. “Het is aan de vakbond te achterhalen hoe groot dit is”, aldus Wallerlei.

error: Kopiëren mag niet!