Zondag 24 maart 2019

Positieve verwachtingen voor wereld goudmarktprijzen1De unieke eigenschappen van goud maken het onmisbaar in een breed scala aan toepassingen, zoals elektronica, medische toepassingen, juwelen en verschillende antieke beschavingen. Omdat het zowel een industriële grondstof is als ‘s werelds beste geldintrinsieke waarde heeft, heeft goud drie primaire factoren die de prijs beïnvloeden. Ten eerste is er een grote vraag naar in de industrie van sieraden. Ten tweede spelen veranderingen in de reserves van centrale banken (overheidsvoorraden) een belangrijke rol. Ten derde, en mogelijk de belangrijkste factor, is de vraag van particuliere beleggers en beleggingsfondsen belangrijk. Die wordt grotendeels beïnvloed door economische problemen en geopolitieke onzekerheid.

Hoewel het meest recent de goudmarkt op een over het algemeen positieve weg is geweest, is goud aanzienlijk goedkoper dan de hoge prijs van meer dan $ 1.800 per ounce een paar jaar geleden. De goudindustrie maakte in 2016 een tragedie mee toen de prijs op momenten zelfs lager dan US$ 1050 per ounce dropte.

Echter, het eind van 2018 onthulde dat edele metalen uit een dip breken en op technisch niveau klaar zijn om veel hoger te bewegen. Op 3 januari stond de prijs per ounce boven de US$ 1290. Vijf maanden hiervoor stond het peil US$ 100 lager. Voor een goot deel van 2018 bleef de prijs van goud in de buurt van US$ 1200 per ounce.

Wat hield de prijs van goud de buurt van het US$ 1.200? De belangrijkste factor was de Amerikaanse dollar: zeer zeldzaam presteerde de dollar beter dan alle andere belangrijke Amerikaanse activaklassen, waaronder de aandelenmarkt. Dit is eigenlijk best verbazingwekkend voor investeerders, want de laatste keer dat de Amerikaanse dollar beter presteerde dan al het andere, was in 1969.

De waarde van de dollar verslechtert consequent in de loop van de tijd, en af en toe ‘stuitert een dode kat langs de weg’. Investeerders verwachten redelijkerwijs niet dat de Amerikaanse dollar nog zo’n jaar zal hebben. Investeerder geloven niet dat de dollar het ook in 2019 beter zal doen naarmate de Amerikaanse staatsschuld (nu bijna US$ 22 triljoen) stijgt en de inflatie zijn tol eist.

Het laatste is een perfecte formule voor stijgende goudprijzen, omdat goud en de Amerikaanse dollar in het verleden een negatieve correlatie van 80% tot 85% hadden. Zoals de Canadese goudexpert Pierre Lassonde het stelde: “Goud is de anti-dollar … Wanneer de dollar zwak is, keren mensen terug naar goud”. Voor de Surinaamse goudindustrie zal dit goed nieuws moeten betekenen. Zeker gezien de verwachte productieopvoering in 2019 door de grote mijnbouwbedrijven. De totale exportwaarde van al het goud uit Suriname was in 2017 SRD 1.578,8 miljoen. Tussen januari 2017 en juni 2018 heeft de overheid aan mijnbouwontvangsten ruim SRD 2.3 miljard gerealiseerd. SRD 267 miljoen kwam uit de kleinschalige goudmijnbouwindustrie. Het ligt in de verwachting dat de inkomsten en de exportwaarde in 2018 hoger liggen dan het jaar daarvoor. De cijfers over de laatste 6 maanden van het jaar zijn nog niet uitgekomen.

Kavish Ganesh