Poging tot inbraak in huis Nurmohamed

Riad Nurmohamed
Riad Nurmohamed
Precies de dag waarop parlementariër Riad Nurmohamed de steeds stijgende trend van criminaliteit in Suriname aankaartte, bleek hij zelf slachtoffer te zijn geworden van een poging tot inbraak in zijn eigen huis te Tammenga. In de avond van vrijdag 15 september werd thuis bij Nurmohamed een poging tot inbraak gedaan. Binnen een jaar tijd was het de derde poging van criminelen om zijn huis binnen te dringen. Nurmohamed spreekt van geluk dat zijn huis wel redelijk beveiligd is. “Het is een tijdje rustig geweest, maar het begint weer. Ik vraag mezelf af hoe de mensen die middernacht worden aangevallen zichzelf voelen. Het is verschrikkelijk”, zegt Nurohamed.
Ook vond hij de snelle response van de politie van Tammenga goed. Op het moment van de poging was Nurmohamed niet thuis. Hij denkt aan de andere kant aan mensen die het zich niet kunnen permitteren om een redelijke beveiliging van hun huis eropna te houden. Hij maakt zich wel zorgen over de rol van de politie. De rol van de politie zou naar zijn oordeel niet alleen moeten zijn om aanwezig te zijn na inbraken. Preventie zou een veel groter onderdeel moeten zijn van de rol van het korps. Optimale surveillance diensten zouden volgens hem effectief zijn. Tegelijkertijd is hij er zich ook van bewust dat de politie misschien niet opgewassen zou zijn, alhoewel die wordt versterkt tegen de groeiende criminaliteit. Dit, vanwege het armoedevraagstuk. “Als je vroeger 5 criminelen had, pakte de politie hen vroeg of laat op. Nu wordt het met de duizenden criminelen veel moeilijker voor de politie”, meent hij.
Zijn zorg is dat ondanks de sociale pakketten van de regering, de armoede niet gestopt is. “Het helpt niet. De criminelen blijven maar stelen. Het is weer aan het spuien”, stelt Nurmohamed.
Het veiligheidsvraagstuk van burgers in Suriname baart Nurmohamed enorm veel zorgen. Het lijkt volgens hem normaal te zijn geworden voor de regering Bouterse-Adhin dat mensen overdag of in de nacht worden beroofd, overvallen en/of vermoord. Hij heeft sterk het vermoeden dat de overheid criminele benden in stand houdt. “Sommige leden van de achterban zitten in criminele activiteiten en houden dat in stand. Zo simpel is het”, beweert hij.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!