PhD moet in maart weer opstarten

Frontfoto 2De PhD School zou in de maand februari moeten starten met een nieuwe module over logica, argumentatie en het maken van researchmodellen. Dit is nu komen stil te staan vanwege prikkelen die zich momenteel voordoen in de top van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Deze module zou door hoogleraar Jack Menke verzorgd worden. Menke viel in voor zijn overleden collega Edwin Marshall. Het ziet ernaar uit dat de module pas in de maand maart zal aanvangen. Hierover zijn de studenten ook al ingelicht.
Afgelopen dinsdag is er een vergadering gehouden door de PhD Board, die een week geleden was afgestreden. Ook het coördinatieteam heeft zijn functies neergelegd. Na een sessie van 4 uren is gebleken dat ook het bestuur van de universiteit bij de start van de PhD School grote fouten heeft gemaakt in het communicatieproces. “Er werd teveel getennist via elektronische communicatie, terwijl, het universiteitsbestuur en de PhD Board het menselijk contact maar niet onderhielden.” Over de fouten van het bestuur stelt Menke: “Misschien zelfs meer fouten dan de PhD Board en het team.”
Er is vervolgens besloten om de studenten te informeren over de stand van zaken. Ook is er een tijdlijn gemaakt. Uiterlijk 1 maart moeten de activiteiten van de PhD School weer opstarten. De board zal zich beraden over de gesprekken, die dinsdag zijn gevoerd. Ondertussen wordt er gewerkt aan een terms of reference, waarin de taken en bevoegdheden van de board en het coördinatieteam in detail wordt uitgewerkt. Hier is ook de waarnemende voorzitter van het universiteitsbestuur, Lothar Boksteen, bij betrokken.
De opstopping in het onderwijsproces komt vanwege de vermenging dat in de financiële sfeer, binnen de PhD Board en het management van het Institute for Graduate Studsies and Research zaken mis zijn gegaan. Echter is het bewijs hiertoe nog niet geleverd. Menke werd onlangs op een persconferentie gevraagd als hij het niet voorbarig vond van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, om beschuldigingen te uiten, terwijl er nog geen onderzoek geweest. Clad moet nog onderzoeken en resultaten presenteren van haar onderzoek.
Menke brengt in herinnering dat de voorganger van de huidige minister, Robert Peneux, zaken anders aanpakte. Die heeft in het verleden tot twee keren toe met heel het bestuur van de universiteit gezeten om plooien glad te strijken. “Ik zou het dus anders hebben aangepakt, en niet in een hype die ontstaat bij 1 persoon of enkele personen, doortimmeren. Je schaadt daarmee niet 1 of 2 personen, maar de totale universiteit. Je schaadt eigenlijk een totaal instituut dat met liefde, zorg, hart en verstand is opgebouwd”, stelt Menke.
Hij denkt dat wijze vrouwen en mannen binnen de universiteit en de regering, hun hoofden bij elkaar moeten steken om werkelijk acties te ondernemen. “Anders stop je SRD 160 miljoen in de universiteit, maar je treft geen voorzieningen om de universiteit na 50 jaar stabiel te maken. Dit is niet eens met de kraan open dweilen”, aldus Menke.
Voor het dienstjaar 2019 is voor de universiteit op de begroting van het ministerie van OWC een bedrag van SRD 160 miljoen opgenomen. Dit blijkt uit het concept van de begrotingen die het parlement nog moeten bereiken.
De begroting van de universiteit bestaat uit 3 posten, te weten, sociale uitkeringen, salarissen managementteam en inrichtingskosten management. De sociale uitkeringen alleen zijn begroot op SRD 158.9 miljoen. De rest van het geld gaat naar de resterende posten. De subsidiebijdrage van de overheid in de afgelopen 5 jaren was SRD 295.9 miljoen.
Als van het huidig concept van de begroting mag worden afgegaan, dan zal de subsidiebijdrage van de overheid in de komende jaren nog blijven toenemen (SRD 188 miljoen in 2020, SRD 222 miljoen in 2021, SRD 262 miljoen in 2022 en SRD 310 miljoen in 2023). En dit voor een organisatie die 50 jaar oud is. Maar meer nog, waar de nieuwbakken voormalige bestuursvoorzitter stelt dat het investeren in de universiteit met haar huidige bestuursvorm, erger is dan dweilen met een open kraan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!