Petronas doneert medische hulpmiddelen aan AZP

Olie compagnie Petronas doneert    medische hulpmiddelen ter waarde van USD 200Offshore Oil Companies Petronas en RWE DEA hebben ten behoeve van de Spoedeisende Hulp (SEH) en Intensive Care Unit (ICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) middelen gedoneerd ter waarde van USD 200.000. Dit is inmiddels de vijfde keer dat het oliebedrijf een donatie heeft gedaan aan het ziekenhuis. In totaal is al voor een bedrag van USD 599.000 gedoneerd. Waarnemend AZP-directeur Claudia Marica- Redan geeft aan dat het ziekenhuis heel blij is met deze donatie en dat Petronas geen onbekende is voor het ziekenhuis. “Wij zijn vooral blij, omdat het ziekenhuis nu niet in staat is om op adequate wijze aan vervangingsinvesteringen te doen, meer nog omdat de ICU en SEH als referentiecentrum dienen voor het heel land. De financiële situatie is sowieso zorgwekkend, maar niettemin doen wij er alles aan om die zorg te geven waaraan wij gewend zijn. Wij blijven zoveel als mogelijk kwaliteitszorg leveren zo goed als wij kunnen.”
Volgens de 2020-visie moet het ziekenhuis worden getransformeerd naar een Academisch Medisch Centrum (AMC) met verschillende centra van excellentie, waar optimale, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor de gehele Surinaamse gemeenschap wordt gegarandeerd. Deze transformatie omvat ook de SEH en ICU, die hier voor de gehele Surinaamse bevolking zijn en die beide dienen als nationale verwijzingscentra voor trauma gezondheidszorg. De SEH en ICU hadden deze medische hulpmiddelen nodig, omdat de meeste apparatuur verouderd was en vanwege het frequente gebruik niet meer betrouwbaar was. De donatie van medische hulpmiddelen heeft een totale waarde van USD 200.000 en bestaat uit 11 nooduitlaten, 13 patiëntmonitoren, 10 volwassen rolstoelen, 2 kinderstoelen, 2 castingstoelen, 1 douchetrolletje, 1 mobiele en examenlamp, 6 wandonderzoekslampen en 1 mobiele ultrasound. Volgens Redan zal met deze donaties het ziekenhuis gemoderniseerd worden als behoud van het hoge niveau van behandeling en zorg. “Het ziekenhuis zit in de transformatiefase en we kunnen niet stil blijven staan in de huidige situatie. Er zijn momenteel wat problemen, maar het gaat er om onze toekomst veilig te stellen, dus de transformatie die het ziekenhuis voor ogen heeft en heeft vastgelegd in ons strategisch plan gaan wij moeten uitvoeren. Dat wil zeggen dat als wij ons doel voor 2020 bereikt hebben, dat wij voor de komende 20 jaar met name vanuit het AMC een veel betere kwalitatieve zorg zullen leveren aan onze samenleving.”
Waarnemend hoofd van de Spoedeisende Hulp, Mireya Rodriguez, is van mening dat het ziekenhuis nooit genoeg materiaal kan krijgen, maar dat het wel een stap is in de juiste richting. Naast datgeen dat het ziekenhuis heeft ontvangen, moet volgens haar nog een echoapparaat komen. De SEH heeft er wel één, maar dat is al verouderd. Dat het ziekenhuis nog veel apparatuur nodig heeft ten behoeve van de dienstverlening wordt ook door de waarnemend directeur beaamd en bekrachtigd. “Er is in de afgelopen jaren een lijst opgesteld van zaken die wij niet hebben kunnen uitvoeren. We zullen ruim tussen USD 4 en 6 miljoen nog nodig hebben om in ieder geval de nodige zorg te kunnen bieden”, aldus de waarnemend directeur.

error: Kopiëren mag niet!