Zaterdag 23 maart 2019

1Pater Toon ter DorsthorstHet komend jaar mag een belangrijke stap naar de waarheid in het 8 decemberstrafproces worden verwacht. Dit zei door pater Toon te Dorsthorst tijdens de herdenkingsdienst van de 15 slachtoffers van 8 december 1982 in de Alfonsiuskerk zaterdagavond. Vol spanning wordt de uitspraak afgewacht van de Krijgsraad. Het thema van de herdenkingsdienst, 36 jaar na de moorden, was ‘De waarheid zal overwinnen’. “Waarheid wil echter niet zeggen dat er ook automatisch recht zal geschieden. Er kunnen tegenkrachten zijn die de uitoefening van recht voor een zekere tijd in de weg staan. Mensen die hun eigen waarheid creëren. Zij proberen een alternatieve waarheid ingang te doen vinden. Moord op weerloze mensen noemen zij geen moord. Dat geldt dus niet alleen voor de mensen bij de 8 decembermoorden, maar ook de moorden van Moiwana en op Tjongalanga-passie. Alle moorden op volstrekt weerloze mensen. Zij noemen dat geen moorden. Zij hebben daarvoor een alternatieve en neutrale term voor bedacht: ‘politiek geweld’”, zei de geestelijke in zijn toespraak. Volgens Te Dorsthorst wordt de term ‘politiek geweld’ door bepaalde personen gebruikt om strafbaar gestelde handelingen niet onder het Wetboek van Strafrecht te doen vallen.

‘Macht werkt verslavend’
Volgens de geestelijke is uit de Surinaamse geschiedenis al gebleken dat macht verslavend werkt. “Ik wil dat het Surinaamse volk zijn eigen geschiedenis kent. Dat de Surinaamse burger weet wie de ontwikkeling van Suriname heeft bevorderd of juist heeft tegengewerkt. Macht werkt verslavend. Wij mogen dit nooit onderschatten. Maar de waarheid zal uiteindelijk ook de machtsverslaving ontmaskeren. De Bijbel zegt: ‘Wat je elkaar in het duister toefluistert, zal in het volle licht worden verteld’”, aldus Te Dorsthorst.

Gewapende groeperingen medegeorganiseerd en militair ondersteund door Bouterse
De pater voerde aan dat al vanaf de militaire staatsgreep op 25 februari 1980 een heleboel alternatieve waarheden zijn gecreëerd en gepropageerd. “Ik wil vandaag terugkomen op de berichtgeving van de militaire leiding over de illegale gewapende groeperingen, die na de vrije verkiezingen van 1987 grote delen van het Surinaamse grondgebied bezet hielden. Zij hebben ons willen doen geloven dat het spontane groeperingen waren die tegen de wettige regering van Suriname vochten uit onvrede met het beleid. We hebben gekend de Tucajana Amazonas, maar ook de Mandela’s, de Angula’s en de Koffiemakka’s. Uit eigen ervaring en persoonlijke waarneming hebben ik en vele anderen kunnen vaststellen dat deze illegale gewapende groeperingen medegeorganiseerd en militair ondersteund werden door het nationaal leger onder leiding van bevelhebber Bouterse”.

‘Verraad aan de Surinaamse natie’
De illegale gewapende groep Tucajana Amazonas had volgens de geestelijke zelfs een kantoor in de Memre Buku kazerne van het Nationaal Leger. Daar konden de Tucajana’s in en uit lopen. Op Washabo en Apoera opereerden de Tucajana’s en het Nationaal Leger broederlijk samen. Dit bleek volgens hem zonder meer uit de operatie waarbij de dissidente Tucajana’s Piko en gezellen naar Washabo werden teruggebracht en daarna op beestachtige wijze met motorkettingzagen werden vermoord. De moordoperatie die door de Tucajana’s onder leiding van commandant Thomas zelf werd uitgevoerd, werd ondersteund en gadegeslagen door eenheden van het Nationaal Leger. “De samenwerking tussen het Nationaal Leger en de illegale gewapende groepen, was niet alleen een groot schandaal, maar is een schandvlek op het blazoen van het Nationaal Leger. Het was verraad aan zijn opdracht. Het was verraad aan de Surinaamse natie.”

Militaire machthebbers wilden grote macht niet opgeven
“Het was ook een slinkse en effectieve manier om het beleid van de gekozen regering, na de militaire periode van 7 jaar, bijna onmogelijk te maken”, voegde Te Dorsthorst eraan toe. De militaire machthebbers wilden hun nederlaag volgens hem niet toegeven en hun grote macht niet opgeven. “Achter de schermen boycotten ze niet alleen de gekozen regering, maar ook de wederopbouw van Suriname”, aldus de geestelijke.

FR