Passagiers en bushouders dupe chaotische lijndienst Para

Het ministerie van TCT is er niet in geslaagd orde en structuur te brengen in het busvervoer van en naar Para. Tal van diensten lopen ongestructureerd langs elkaar. De bushouders en hun chauffeurs zijn gedemotiveerd geraakt door de dalende inkomsten en de stijgende uitgaven waardoor ze steeds vaker naar andere inkomsten moeten uitkijken. Het is nagenoeg niet meer rendabel de buslijn te onderhouden. Daar waar onze president spreekt over marktconforme tarieven voor water en elektra, wordt het busvervoer overgeslagen. Er is absoluut geen sprake van marktconforme tarieven in het openbaar busvervoer. Dit stelt de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in een verklaring.
Bedreigingen
De NVB heeft een bus ingezet tussen Zanderij en Lelydorp. Deze bus parkeert op Lelydorp. Alle bushouders en hun chauffeurs op de lijn zien deze bus als een doorn in het oog omdat hier sprake is van broodroof. Door deze bus kunnen de Parabussen uit de stad niet met lege stoelen wegrijden om op Lelydorp nog mensen mee te nemen. In de stad wacht men nu nog langer, vaak tot de laatste stoel gevuld is. De bushouders in Para willen hun bus ook op de korte route Zanderij – Lelydorp laten rijden, maar TCT verplicht hen door te rijden tot de stad. Parkeren op Lelydorp is uitgesloten. TCT heeft onlangs vergunningen uitgegeven. Ook op de lijn naar Zanderij zijn er 2 bussen bijgekomen. Door deze extra bussen moeten bussen nog langer wachten op hun beurt. Voor de passagier zit hier geen voordeel aan. Bushouders moeten tegenwoordig meer dan 6 maanden wachten op hun vergoeding. De ritprijs is al decennia niet aangepast. Hierdoor is het tarief alles behalve marktconform en het uurloon voor de chauffeur ligt vaak onder het door de overheid vastgestelde minimumloon. Men kijkt nu uit naar andere inkomsten zoals het laten afhuren van de hele bus voor ritten. Naast al deze ellende nemen ook de vakantiebussen, SLM, andere bedrijfsbussen en de MINOV schoolbussen passagiers onderweg mee. De passagiers stappen nu in iedere bus in die voor ze stopt. Het maakt hun niet meer uit of die bus verzekerd is voor openbaar vervoer of niet, als men maar een bus heeft.
Alternatieven
Het kan zeker wel anders. Er is al in 2010 een voorstel aan TCT aangeboden voor echte structurering. Samenvattend kwam het voorstel op het volgende neer: Laat alle bussen onder één bedrijf of de overheid vallen. Betaal bussen voor de gereden rit en betaal wekelijks door middel van storting op de bank. Nagenoeg iedere bus heeft een ingebouwde GPS tracker zodat er goed gecontroleerd kan worden of de bus de gehele route en op tijd rijdt. Voer zonekaarten en abonnementen in en haal het geld uit de bus. Er is dan geen prijsdiscriminatie meer, bussen rijden op tijd en rijden niet meer weg pas wanneer de laatste stoel gevuld is. Als je een kilometer voor de beginhalte van de bus bent en je stopt de bus, vind je dan nog plaats. Chauffeurs kunnen dan rekenen op vaste maandinkomsten en sociale voorzieningen. Chauffeurs zullen geen redenen meer hebben om te racen maar zich aan de verkeersregels houden. Crimineel verkeersgedrag loont met dit systeem niet meer. Passagiers kunnen dan rekenen op een bus. Personen die dagelijks de bus nemen kunnen door abonnementen goedkoper en makkelijker rijden. Wilde bussen maken geen kans als passagiers met hun zonekaart of abonnement in hun deuropening staan. Leerlingen en senioren burgers kunnen gebruik maken van gesubsidieerde buskaarten. Overstappen wordt een mogelijkheid.
Als dit ingevoerd zou worden en passagiers kunnen dagelijks rekenen op een bus, zal men minder de auto naar de stad nemen. Hierdoor wordt ook het file en parkeerleed aangepakt.
Het kan anders, maar zolang mensen in organisaties werken en beleid maken terwijl men ook belangen heeft in de huidige manier van rijden zal de chaos blijven en erger worden. Aanname van de anti-corruptiewet is in ieder geval een stap in de goede richting. Als corruptie strafbaar wordt, kunnen in ieder geval personen voorgedragen worden voor de groene tafel.

error: Kopiëren mag niet!