Parmessar: “Wij kunnen de natuur niet bedwingen’

Ongeveer 80% van de bedrijven die aan de 5de editie van de Bouw en Woonbeurs meedoen, hebben de vorige keer al meegedaan. De vraag die gesteld zou kunnen worden is, waarom de bedrijven dit weer zouden willen doen. Weirash GangaramPanday, voorzitter stichting Welzorg Suriname, vertelt dat bij de screening van de bedrijven is gebleken, dat zij veel nieuwe technieken, en diensten aan te bieden hebben. “Er is een behoorlijke vernieuwing gekomen. Er zijn veel nieuwe producten bij gekomen. ”, zegt GangaramPanday.
“Ondernemen is ons ding”, zegt Minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie. De organisatie heeft opgemerkt dat er meer mensen erbij zijn gekomen. “Hoe kan je anders, dan dit toejuichen? Men is altijd op zoek, bijvoorbeeld ook om hun woning te verfraaien. Iedereen in het land wil weten, hoe zij makkelijk, goedkoop, maar zeker ook kwalitatief een goed huis kunnen opzetten”, stelt Tosendjojo.
Meer dan 3000 bouwvergunningaanvragen per jaar
Het ministerie van Openbare Werken is de grootste toezichthouder binnen de Bouwsector. De beurs is er enerzijds om mensen met de bouwsector kennis te laten maken, en anderzijds, de behoefte van de samenleving te meten. Per jaar worden er bij OW meer dan 3000 aanvragen van bouwvergunning ingediend. Het is de taak van OW om al deze aanvragen technisch te beoordelen, en te toetsen aan de bouwregeling.
“Moeder natuur heeft ons de afgelopen maanden flink op de vingers getikt. Het is goed dat er hulp wordt geboden aan de mensen die getroffen zijn, maar die hulp komt achteraf. Laten wij ons geen illusies maken. Wij zullen de natuur niet kunnen bedwingen, maar we kunnen ons wel zo goed mogelijk op voorbereiden. Dat zullen we met vereende krachten via public-private partnership moeten doen”, zegt minister Rabin Parmessar van OW.
Het ministerie stelt nu bij de beoordeling van bouwvergunningen strengere eisen aan het bevestigingsmechanisme bij dakconstructies. Die moeten zodanig uitgevoerd worden dat zij opgewassen zijn tegen ongunstige omstandigheden zoals rukwinden.
Het ging vooralsnog om dakconstructies die weerstand zouden kunnen bieden aan windsnelheden van 60 km per uur. De minister vermeldt dat deze eis nu wordt opgeschroefd naar een weerstand van 150 km per uur. Deze maatregel zal ertoe moeten leiden dat de kans van het ‘wegvliegen’ van daken tot een minimum wordt beperkt.
Tijdens de opening van de beurs werd ook de eerste Bouw en Woonbedrijven –Gids uitgebracht. Het unieke ervan is dat alle bouw- en woonbedrijven daarin terug te vinden zijn. Het gaat dus niet alleen om bedrijven die aan de beurs mee doen, maar ook om bedrijven daar buiten. De gids is in beginsel een uitbreiding van deze beurs.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!