Parlement vergaart informatie over ruis rond Telesur

De vaste commissie TCT, waarvan Patrick Kensenhuis de voorzitter is, is momenteel bezig met voorbereidingen om informatie te vergaren over alle ruis rond Telesur. Kensenhuis stelt dat de vaste commissie in beraad is en komende week er zeker uit is. Er worden gesprekken gevoerd met de minister van TCT, de bond en directie van Telesur en andere belanghebbenden.
De vicepresident heeft in ieder geval al aangegeven dat er geen sprake is van verkoop van Telesur. De politicus stelt dat aangezien de vicepresident dit in het parlement op een openbare vergadering heeft gezegd, er geen onduidelijkheid meer bestaat wat dit deel betreft. “Wij gaan ervan uit dat de vp niet iets kan vertellen dat bezijden de waarheid is. Binnen de samenleving is er echter veel ruis”, stelt Kensenhuis.
Geld is niet gratis
Voor wat bekend staat, heef de regering het parlement onlangs goedkeuring gevraagd voor het aangaan van nieuwe leningen. Onderdeel hiervan is een lening van US$ 115 miljoen die de Staat zal sluiten voor Telesur bij een Chinese bank. Het is nog steeds onbekend, wat de overheid precies als garantiestelling voor terugbetaling ter beschikking zal stellen. De parlementariër Dew Sharman stelt dat aangezien het de regering is die de lening aangaat, er iets als onderpand zal worden aangeboden voor de lening. “Geld is niet gratis. Indien het voorgaande niet het geval is, zullen er zeker wat afspraken zijn gemaakt met de financier. Het gaat om China. Zij zullen geven en nemen”, stelt Sharman. Wat goedkeuring van deze lenig door de staat betreft, zal er volgens Kensenhuis een goede onderbouwing moeten komen, wil de regering goedkeuring krijgen van het parlement.
Het schuldplafond, dat gesteld is op 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zal met nieuwe leningen worden overschreden. De regering gaf aan dat deze situatie zich in 2017 zal voordoen, ondanks er geen nieuwe leningen worden aangegaan. Wat er hiertegen gedaan wordt is niet bekend, maar nieuwe leningen worden via andere wegen aangegaan. De overeenkomst met de EXIM-Bank van China heeft een looptijd van 20 jaren, met een betalingsvrije periode van 5 jaren, tegen een rente van 2% per jaar.
Volgens de president-commissaris van de Telesur zal deze lening binnen 12 jaren afgelost kunnen zijn. De vraag is: wat als de situatie verandert en Telesur niet kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen? Begin jaren tachtig ontstond er ook een Surinaamse schuld jegens Brazilië toen het militair bewind van Desi Bouterse een krediet van US$70 miljoen ontving voor de aankoop van militair materieel, materialen voor Telesur, en materialen voor de Para Industries, een conglomeraat van fabrieken voor glas, drinkglazen, borden, flessen, tegels en bakstenen en zeep. Uiteindelijk kon geen van deze bedrijven aan de betalingsverplichtingen voldoen en moest de overheid de zaak overnemen, omdat de overheid zich zelf gebonden had en niet de individuele bedrijven. In 1996 werd al een herschikkingsovereenkomst gesloten en werd een substantieel deel van de schuld afgelost. In 1997 werd uitstel verkregen voor 2 jaar.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!