Parlement krijgt niet vóór dinsdag antwoord Bouterse

President Desi Bouterse zal De Nationale Assemblee(DNA) niet vóór volgende week dinsdag informeren over het nijpend energievraagstuk. De oppositie behaalde bakzeil na verwoede pogingen het staatshoofd afgelopen donderdag in het parlement te krijgen. Waarnemend voorzitter van DNA, Ruth Wijdenbosch, vroeg om een schorsing om de president te kunnen bellen. Dit, nadat de oppositie na twee keer zich te hebben beraden, erbij bleef dat Bouterse meteen naar het college moest komen om het parlement en het volk te informeren. Bouterse vertoeft al enkele dagen in het binnenland en was niet bereikbaar voor zijn kabinet dat hem namens Wijdenbosch belde. Afgelopen dinsdag had de president reeds per schrijven kenbaar gemaakt op dinsdag 26 augustus het parlement te zullen informeren.
Geen overmachtsituatie maar wanbeleid
Delen van de oppositie ergeren zich aan de houding van de regering, maar in het bijzonder de president. Fractieleider van de VHP, Radjkoemar Randjietsing, praat over een wanbeleid. Hier is volgens hem helemaal geen sprake van een overmachtsituatie. De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft de afgelopen jaren verzuimd te investeren in het herstel van enkele machines. Deze machines zijn in staat om een extra 55 megawatt aan energie op te wekken. De oppositie nam geen genoegen met de opmerking van waarnemend fractieleider van de Mega Combinatie, Andre Misiekaba, dat de vicepresident in de zaal is en dat hij het parlement de stand van zaken kon doorgeven. “We hebben te doen met een nationaal vraagstuk, een nationale crisis en moet de president, het hoogste gezag, verantwoording afleggen”, vond de oppositie.
Misiekaba bevestigt crisis
Misiekaba bevestigt dat er sprake is van een crisissituatie. Hij wees erop dat de regering heeft aangegeven dat ze constant bezig is na te gaan hoe het ongerief te beperken tot het minimum. De president moet ook de ruimte krijgen om zich voor te bereiden, vindt Misiekaba. Verder constateert hij dat de EBS dagelijks bezig is de samenleving te informeren. Op grond daarvan vond Misiekaba dat het parlement de behandeling van de sociale wetten moest voortzetten . Vicepresident Robert Ameerali had enkele minuten voor de schorsing overigens reeds plaats genomen achter het spreekgestoelte.
Geen politiek bedrijven
Misiekaba riep het parlement op geen politiek met deze kwestie te bedrijven. Dat de EBS doet aan loadshedding is volgens hem geen nieuw verschijnsel. Het bedrijf heeft dit in het verleden vaker moeten doen, vanwege een tekort aan energie. Randjietsing kon geen begrip opbrengen voor de oproep van Misiekaba. De VHP’er merkte op het triest te vinden dat de ernst van deze kwestie wordt gebagatelliseerd. De EBS heeft geen beleid gemaakt om machines die het opwekkingsvermogen zouden vergroten te reviseren. Ook vroeg hij er aandacht voor dat Staatsolie in staat is energie te leveren, er zijn dure investeringen gepleegd om de distributielijnen aan te leggen, maar er is geen beleid uitgestippeld om dit vraagstuk aan te pakken. Misiekaba bleef erbij dat wij te doen hebben met een overmachtsituatie en weigert het politiek spel mee te spelen. Hij volstond nog met de opmerking dat achtereenvolgende regeringen onvoldoende hebben geïnvesteerd in de energiesector en zitten wij nu met de gebakken peren.
Ronnie Brunswijk,die de vergadering leidde, ging niet in op het verzoek van Misiekaba om over te gaan tot de behandeling van de sociale wetten. Brunswijk vond dat er onvoldoende draagvlak was om te vergadering te kunnen voortzetten, omdat de oppositie de zaal had verlaten. Hij verdaagde de vergadering naar dinsdag.
DM

error: Kopiëren mag niet!