Paraguay plaatst vraagtekens bij lidmaatschap Suriname bij Mercosur

paraguayDe Paraguyaanse regering zal haar bezwaren over 6 van de 183 resoluties, die tijdens haar afwezigheid bij Mercosur zijn aangenomen, op de eerstvolgende top presenteren. Dit zei de plaatsvervangende minister van buitenlandse zaken, Federico González, maandag na de afscheidsceremonie van president Horacio Cartes, die voor een Mercosur top naar Caracas is vertrokken. Eén van deze resoluties omvat het geassocieerde lidmaatschap van Bolivia, Guyana en Suriname in de Mercosur-groep. González heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat zijn land geen enkel besluit accepteert, dat zonder haar aanwezigheid is aangenomen.
Hiermee verwijst hij naar de schorsing die door de staatshoofden van respectievelijk Argentinië, Brazilië en Uruguay op 28 juni 2012 aan Paraguay waren opgelegd voor de politieke aantijgingen die door de senaat aan het adres van voormalige president Fernando Lugo waren gedaan. Deze schorsing werd dit jaar bij een Mercosur bijeenkomst in Paramaribo opgeheven. Een van de meest gediscussieerde punten is de toelating van meer leden in het blok. Volgens Gonzalez is Bolivia een buurland die veel banden heeft met Asuncion. Echter weet hij niet welke banden dezelfde Bolivia, Guyana en Suriname hebben met het blok. Guyana en Suriname tekenden in juli 2013 een kaderakkoord om geassocieerde leden te worden. De raamovereenkomst voor toetreding werd getekend in Montevideo, Uruguay. De geassocieerde status beperkt echter het lidmaatschap van Suriname.
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken had eerder aangegeven dat de deelname in besluitvorming pas mogelijk is als Suriname volwaardig lid van Mercosur wordt. Deelnemers aan de komende top van de Mercosur zullen documenten tot oprichting van een nieuwe economische zone ondertekenen, waarin de lidstaten van de Bolivarian Alliance for the Peoples of Americas (Alba), de Caribische Gemeenschap (Caricom), de Mercosur en de Petrocaribe worden inbegrepen. Mercosur omvat een markt van ruim 180 miljoen consumenten. Voorgaande regeringen hebben om vooral economische redenen de boot steeds afgehouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!